Palestijns gezin ziet huis volledig verwoest worden. Er vielen 44 doden aan Palestijnse kant waaronder 15 kinderen.
Volledig scherm
Palestijns gezin ziet huis volledig verwoest worden. Er vielen 44 doden aan Palestijnse kant waaronder 15 kinderen. © AFP

Wapenstilstand op Gazastrook houdt voorlopig stand: Israël heropent grensposten

UpdateDe wapenstilstand die in de nacht van zondag op maandag is ingegaan voor de recentste escalatie van het conflict op de Gazastrook houdt voorlopig stand. Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigt maandagochtend dat er sinds zondagavond laat geen raketten meer zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israël, en ook het Israëlische leger heeft geen nieuwe doelwitten in de smalle landstrook aangevallen.  Israël heeft nu de grenspost Kerem Shalom, in het zuiden van de enclave, heropend voor humanitaire transporten. Ook de grensovergang van Erez is weer open.

  1. Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers in ijskoude Cherson: “Het is hier vooral overleven en hoe harder het kwik zakt, hoe zwaarder dat wordt”
    Play

    Onze oorlogs­jour­na­list Robin Ramaekers in ijskoude Cherson: “Het is hier vooral overleven en hoe harder het kwik zakt, hoe zwaarder dat wordt”

    “Rusland probeert om de winterse kou tegen de mensen te gebruiken”, dat zegt Oekraïens president Zelensky in een videoboodschap. Twee weken geleden viel de eerste sneeuw in Oekraïne. Op veel plaatsen gaan de temperaturen onder nul. De systematische beschietingen van energiecentrales zetten grote stukken van het land geregeld zonder stroom en warmte. Hoe harder het kwik zakt, hoe zwaarder dat gaat wegen voor de bevolking.