Een overvol Amerikaans C-17-transportvliegtuig met aan boord tientallen Afghaanse geëvacueerden op 15 augustus, de dag van de machtsovername door de taliban.
Volledig scherm
Een overvol Amerikaans C-17-transportvliegtuig met aan boord tientallen Afghaanse geëvacueerden op 15 augustus, de dag van de machtsovername door de taliban. © AFP

Wanhopige Afghaanse vrouwen gedwongen te trouwen met mannelijke evacués

Afghaanse families hebben vrouwen en meisjes gedwongen te trouwen met mannen die voor evacuatie in aanmerking kwamen. Bij de luchthaven van Kaboel betaalden ze de mannen soms duizenden dollars om zich voor te doen als echtgenoot of om snel te trouwen. Zo proberen ze de vrouwen het land uit te krijgen, uit angst voor de taliban. Amerikaanse diplomaten slaan alarm, meldt nieuwszender CNN.

35 reacties

 • Henri Dederen

  1 maand geleden
  Alsof de Afghaanse vrouwen voor de machtsovername allemaal trouwden uit vrije wil met de persoon waarop ze stapelverliefd waren. De recente beelden na de machtsovername van de Taliban van de (afghaanse)Belgen spraken boekdelen. Ze gaan in eigen land hun bruid halen , ze ontvluchten hun land zijn bereid om zich te laten interviewen maar altijd zonder echtgenote... Wanneer gaat men in het Westen eens begrijpen dat sommige culturen hun eigen gewoontes en zeden hebben die van de onze verschillen.
 • zina riffia

  1 maand geleden
  Johan Janssen, durf zelfs te wedden dat mannen "in een kleedje" netter zijn dan u. Ze wassen zich 5x per dag. En jij? Lief zijn
 • alfons schouwaerts

  1 maand geleden
  Wat een mooie godsdienst toch, eentje dat hier stelselmaatig wordt binnengehaald, opgehemeld en meer en meer zijn stempel drukt
 • Merel Depauw

  1 maand geleden
  Dat heet een schijnhuwelijk en daar hebben we regels tegen. Het is aan de minister en de bevoegde instanties erop toe te zien dat deze zorgvuldig worden toegepast.
 • Freddy De Vos

  1 maand geleden
  En onze politici doen niks? Waar is Trumph als je hem nodig hebt?
 1. Poolse premier gaat voluit confrontatie met Europese Unie aan: “Rechters maken van EU centraal gestuurde instelling”

  Poolse premier gaat voluit confronta­tie met Europese Unie aan: “Rechters maken van EU centraal gestuurde instelling”

  “In godsnaam, de grondwettelijke hoven in de lidstaten van de Europese Unie hebben het recht om te controleren of de uitvoering van het EU-recht gebeurt binnen de bevoegdheden die door die lidstaten toebedeeld werden.” In een felle toespraak voor het Europees Parlement heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki het veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof in Warschau verdedigd. “De EU zal heus niet uiteenvallen als we erkennen dat onze juridische systemen verschillen”, klonk het.
 1. Vrouwelijke rechters in Afghanistan opgejaagd door mannen die ze ooit lieten opsluiten

  Vrouwelij­ke rechters in Afghanis­tan opgejaagd door mannen die ze ooit lieten opsluiten

  Sinds de taliban midden vorige maand weer aan de macht kwamen in Afghanistan, verbieden ze vrouwen om de meeste jobs te doen die onder hun bewind 20 jaar geleden ook verboden waren. Dat geldt onder andere voor vrouwelijke rechters, waarvan er zo’n 250 zijn in Afghanistan. Enkelen van hen konden de voorbije weken het land ontvluchten, maar de meesten bleven achter en proberen nog steeds te ontsnappen. Dat zeggen internationale collega’s en activisten die hen proberen te helpen.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.