Beeld van een gigantische file vorige week donderdag in Duitsland voor de grens met Polen.
Volledig scherm
Beeld van een gigantische file vorige week donderdag in Duitsland voor de grens met Polen. © AFP

Wachttijden tot wel 18 uur door grenscontroles in Europa: “Dit moet stoppen”

Vrachtwagens zouden maximaal een kwartier moeten wachten bij de grens als ze naar een ander EU-land willen rijden. Dat is een van de richtlijnen die de Europese Commissie maandag heeft voorgesteld. Vanwege grenscontroles liepen de files op sommige plekken in Europa afgelopen weekend op tot 40 kilometer, met wachttijden tot 18 uur. "Dit moet stoppen", zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

45 reacties

 • jaak Peeters

  2 jaar geleden
  Eérst onze veiligheid en die van onze kinderen. Daarvoor kan de rest de pot op, de EU incluis.
 • Gunter Verleyen

  2 jaar geleden
  Zet alles op de trein, één trein kan gemakkelijk 100 vrachtwagens vervangen en houdt vrachtwagens lokaal, is nog goed voor de luchtkwaliteit en al die chauffeurs hoeven niet over de grens...
 • Jose Van Hauwaert

  2 jaar geleden
  Christoph De Wolf. Wij produceren geen, Auto`s, smartphone`s, Tv`s, PC`s, exotisch fruit, zowat 75% van uw kledij, huis tuin en keukengoederen, medische apparaten en ga zo maar door. Hoe zou het leven er wel uitzien zonder import denkt u? Armoede totaal. Net import maakt dat nog vele zaken betaalbaar zijn, die u zonder import zou mogen vergeten.
 • Bjorn Robberechts

  2 jaar geleden
  Europa heeft voor mij in deze crisis vooral getoond dat het eigenlijk geen Unie is. Net nu, wanneer het nodig is dat er in ieder Europees land dezelfde standaarden zouden moeten gelden om deze crisis te bedwingen. Wanneer deze crisis voorbij is, zal Europa toch goed moeten nadenken over wat de echte betekenis is van een Europese Unie.
 • Albert Viane

  2 jaar geleden
  Dus truckers mogen zonder controle het virus over gans Europa verspreiden? Dan kunnen de grenzen voor iedereen ook weer open, zelfs de Europese buitengrenzen!
 1. Bijzondere redding: vijf sikh mannen knopen tulbanden aan elkaar om wandelaars uit woeste rivier te redden
  1

  Bijzondere redding: vijf sikh mannen knopen tulbanden aan elkaar om wandelaars uit woeste rivier te redden

  Een groep sikhs in Canada heeft twee wandelaars op een inventieve manier kunnen redden. Zo gebruikten de mannen hun tulbanden als touwen om de hulpeloze wandelaars uit de woeste rivier te helpen. “Het sikhisme (een gods­dienst met in­vloe­den uit zo­wel het hin­doeïs­me als de is­lam), leert ons om mensen te helpen op elk mogelijke manier... zelfs met onze tulband”, aldus een van de sihks.