Waarom we waarschijnlijk pas in januari weten wie de Amerikaanse Senaat in handen krijgt
Naast nagelbijten voor het presidentschap, speelt zich wat meer op de achtergrond een minstens even grote thriller af: die voor de controle over de Amerikaanse Senaat. Daar blijven vier zetels voorlopig onbeslist, en mogelijk blijft het tot januari wachten vooraleer duidelijk is welke partij de meerderheid haalt. Net zoals bij de presidentsverkiezingen gaat Georgia met alle aandacht lopen.
Delen per e-mail
De Amerikaanse Senaat bestaat uit 100 leden - twee per staat - die zes jaar zetelen. Elke twee jaar wordt een derde van de zetels vernieuwd. Dit jaar waren er uitzonderlijk 35 zetels te verdelen door een speciale extra verkiezing in Georgia, nadat een senator uit de staat vorig jaar ontslag nam. Daardoor mochten de inwoners van Georgia dit jaar een stem uitbrengen voor hun beide senatoren.
Voorlopig halen zowel Democraten als Republikeinen in de Senaat 48 zetels, en zijn vier zetels nog onbeslist, waaronder de twee in Georgia. In North Carolina en in Alaska ligt de zittende Republikeinse kandidaat voorlopig op kop, waardoor de Republikeinen allicht op minstens 50 zetels zullen uitkomen.
En dan hangt alles van de twee zetels Georgia af. Maar de kans is groot dat de kiezers daar in januari opnieuw naar de stembus voor zullen moeten, en dat de machtsbalans in de Senaat dus tot dan nog onduidelijk zal blijven. Volgens de wet in Georgia moet een kandidaat minstens 50 procent halen om meteen verkozen te zijn. Gebeurt dan niet, dan volgt een tweede ronde in januari met de beste kandidaten. Wie daar wint, wordt de senator.
49,997 procent
Voor de verkiezing van de opvolger van de senator die ontslag had genomen, was zo’n runoff verwacht, aangezien dat een open verkiezing was waar verschillende politici uit alle partijen aan mochten meedoen. Democraat Raphael Warnock zal het in januari opnemen tegen de Republikeinse kandidate Kelly Loeffler.
Maar ook voor de ‘gewone’ senaatsverkiezing geldt de drempel van 50 procent, en daar wordt het een ongelooflijk dubbeltje op zijn kant. Zittend Republikeins senator David Perdue strandt met meer dan 98 procent van de stemmen geteld voorlopig op 49,997 procent, een zucht verwijderd van de 50. De Democraat Jon Osoff heeft momenteel 47,8 procent. Als Perdue niet over de 50 procent-horde geraakt, moeten ook zij twee in januari deelnemen aan een runoff.
Winnen de Republikeinen over enkele maanden beide zetels, dan behouden ze allicht de controle in de Senaat met 52 tegen 48 zetels voor de Democraten, en kunnen ze het Joe Biden bijzonder moeilijk maken als die uiteindelijk president wordt. Maar winnen de Democraten, dan wordt het een gelijke stand met 50 - 50, en dan komt het aan op wie er vicepresident wordt.
Die zit namelijk de Senaat voor, en mag dan de beslissende stem leveren. Wint Trump, dan wordt dat dus zijn vicepresident Mike Pence, wint Biden, dan wordt het Kamala Harris.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
PREMIUM
Waarom multimiljardair Jack Ma maandenlang verdween: hij werd groter dan de Communistische Partij, en dat mag niet
-
Biden dreigt Witte Huis-medewerkers te ontslaan, als ze elkaar niet met respect behandelen
De Amerikaanse president Biden heeft op zijn eerste dag direct aan zijn medewerkers in het Witte Huis duidelijk gemaakt dat hij hen zal ontslaan, als hij erachter komt dat ze elkaar niet met respect behandelen. De kersverse president wil dat zijn medewerkers collegialiteit en respect hoog in het vaandel hebben staan. Dat zei hij tijdens een virtuele installatie-ceremonie in de State Dining Room. -
-
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Biden en Harris ontvangen felicitaties van over de hele wereld
Leiders van over de hele wereld hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. Premier Alexander De Croo verstuurde al snel na de eedaflegging zijn gelukwensen aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris. -
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
Wat moet er nu nog gebeuren voor we de winnaar kennen? Een overzicht
Kan het nog spannender? In Pennsylvania heeft Joe Biden de leiding overgenomen van Donald Trump. Allicht zullen de staat en zijn 20 kiesmannen dus alsnog naar Biden gaan, en ook in Georgia heeft hij de de leiding overgenomen. In die laatste staat is het verschil echter zo nipt, dat een hertelling er onafwendbaar lijkt. In het Kiescollege leidt de Democraat voorlopig de dans met 253 kiesmannen, tegenover 214 voor Trump. Wie springt als eerste over de magische grens van 270? We zetten alle scenario's en de huidige stand van zaken op een rijtje.