Familieleden rouwen tijdens de begrafenis van een Afghaanse man, Abdul Raouf, die omkwam bij de aanslagen op de luchthaven van Kaboel. Raouf had net een Amerikaans visum verworden en wilde het land verlaten met zijn vrouw en peuterdochters. Nieuwe aanslagen in Afghanistan zijn heel waarschijnlijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Familieleden rouwen tijdens de begrafenis van een Afghaanse man, Abdul Raouf, die omkwam bij de aanslagen op de luchthaven van Kaboel. Raouf had net een Amerikaans visum verworden en wilde het land verlaten met zijn vrouw en peuterdochters. Nieuwe aanslagen in Afghanistan zijn heel waarschijnlijk. © Photo News

Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurexpert

IS-Khorasan, de zusterbeweging van de wijdvertakte terreurbeweging Islamitische Staat die achter de dubbele zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel zit, is over heel Afghanistan verspreid. Ze onderscheiden zich van Al-Qaeda door hun radicale lezing van de jihadi-ideologie en hun drieste optredens. De vergelding die Amerikaans president Joe Biden beloofde, wordt volgens terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KULeuven) een onmogelijke opdracht: “Met drones kan je één leider uitschakelen, maar dan wordt meteen een nieuwe aangesteld.”

 1. INTERVIEW. Terreurexpert Kenneth Lasoen: “Tegen gemotiveerde zelfmoordterrorist in mensenmassa valt weinig te beginnen”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Terreurex­pert Kenneth Lasoen: “Tegen gemotiveer­de zelfmoord­ter­ro­rist in mensenmas­sa valt weinig te beginnen”

  Zelden werd een aanslag zo voorspeld als die op de luchthaven van Kaboel gisteren. Al dagen waarschuwden westerse inlichtingendiensten voor zelfmoordterroristen — meteen ook de reden waarom de Belgische evacuatievluchten woensdagavond werden stopgezet. En toch konden zelfs de Amerikanen niet voorkomen dat er bij de minstens 85 dodelijke slachtoffers ook 13 Amerikaanse militairen zaten. “Zolang massa’s mensen blijven samentroepen aan de luchthaven van Kaboel, blijft het risico op een nieuwe aanslag reëel", stelt terreurexpert Kenneth Lasoen (Universiteit Antwerpen).
 2. Defensie-expert Sven Biscop: “Biden moet nu rode lijn voor taliban trekken: ‘Als jullie dit toelaten, voeren wij gerichte acties uit’”
  PREMIUM

  Defensie-ex­pert Sven Biscop: “Biden moet nu rode lijn voor taliban trekken: ‘Als jullie dit toelaten, voeren wij gerichte acties uit’”

  Terreurbeweging IS-K zal vermoedelijk niet internationaal toeslaan en Amerikaans president Joe Biden kan de hypocriete kritiek van zijn Republikeinse tegenstanders naast zich neerleggen. Wel had hij de aftocht van de Amerikaanse troepen beter moeten plannen. Nu moet hij vooral verhinderen dat Afghanistan een thuishaven voor terrorisme wordt, en dat zal overleg met de taliban vergen. “Na twintig jaar kunnen we enkel hopen dat het land snel stabiliseert, al is het met een regime dat het onze niet is”, meent defensie-expert Sven Biscop (UGent/Egmont Instituut). Hij heeft er goede hoop op dat de taliban lessen heeft getrokken uit hun strategische fouten.