AP
Volledig scherm
© AP

Waarom slechts vier kinderen als je er elf kan hebben? Geboorteplanning in Niger

Niger heeft het hoogste geboortecijfer in Afrika. Aan dit tempo zal de bevolking binnen zeventien jaar verdubbelen terwijl droogte en conflicten een nieuwe voedselcrisis in de hand werken. De overheid en hulporganisaties bieden voorbehoedsmiddelen aan. Maar wat als vrouwen ze niet willen nemen?

 1. "Onze kinderen leefden van geitenmelk. Maar de droogte doodde onze dieren. En dan onze baby's"
  Video

  "Onze kinderen leefden van geitenmelk. Maar de droogte doodde onze dieren. En dan onze baby's"

  Met een hele doffe blik in de ogen staart Hussein naar een hoopje zand en een rijtje stenen. Hieronder liggen zijn zoontjes, een baby van één jaar en een borelingetje. Slachtoffertjes van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. "Ze leefden van onze geitenmelk", zegt Hussein. "Maar de droogte doodde al onze dieren. Er was niks meer om hen te voeden." Wat verderop probeert een vrouw de kleurrijke touwtjes uit eigenhandig gevlochten matjes te trekken. Het stro geeft ze aan haar uitgehongerde dieren. "Want als die dood zijn, volgen wij."
 2. 80 procent van de dieren in Hoorn van Afrika sterft door extreme hitte."En dan volgen de mensen..."
  Video

  80 procent van de dieren in Hoorn van Afrika sterft door extreme hitte."En dan volgen de mensen..."

  In de door hongersnood getroffen gebieden in de Hoorn van Afrika, groeit de ellende met de minuut. Dat stellen onze reporters Kurt Wertelaers en Benoit De Freine ter plaatse vast. Ze reizen door Somaliland en trekken naar het zwaar getroffen oostelijke gedeelte van het land. Van de 4 miljoen inwoners hebben er 2,5 miljoen vandaag honger en dorst. Hun veestapel bestààt niet meer. Op sommige plekken is meer dan 80 procent van de dieren al dood. "En dan volgen de mensen", is het doemscenario.