Rellen in Eindhoven.
Volledig scherm
PREMIUM
Rellen in Eindhoven. © EPA

Waarom Nederland zo hard protesteert tegen de coronamaatregelen (en België niet)

Nederland heeft er opnieuw een chaotische avond en nacht op zitten. Waarom loopt het coronaprotest in Nederland zo uit de hand? En waarom is er bij ons veel minder weerstand? De Nederlandse criminoloog Henk Ferwerda noemt de rellen ‘on-Hollands’ en onderscheidt drie soorten relschoppers: “Hier gaat het om een combinatie van die drie types”.

168 reacties

 • Bart Timperman

  1 jaar geleden
  Dit is geen coronaprotest meer, dit zijn relschoppers die van de situatie profiteren, je ziet ze bij elke betoging wel opduiken. Het enige wat deze doen is de politie uitdagen, zoveel mogelijk vernielen en plunderen.
 • Mark Peeters

  1 jaar geleden
  Wij noemen dat marginalen
 • Johan Vanautgaerden

  1 jaar geleden
  Geef eens echte straffen, geen werkstraf en je mag dit meer doen hé. Het moet maar jouw wagen, winkel zijn. Ze hebben dan al minder inkomen en nu dit, het is om te janken! Bepamper ze nog meer, onderwijs op afstand voor sommigen ola een probleem, maar uren spelen op de pc geen probleem. Ik ben echt niet ouderwets maar respect heb ik wel mee gekregen in mijn opvoeding. Vandalisme heb ik nooit begrepen en zal ik nooit begrijpen. Wanneer neemt de politiek dit probleem eens ernstig aan? C.V.
 • Karel De Martelaere

  1 jaar geleden
  Beste Paul, de bestorming van het capitool was anders niet door jongeren, en dat was een rechtstreekse aanval op het hart van de democratie.
 • jaak herkol

  1 jaar geleden
  Keur de rellen het helemaal niet goed, verafschuw het zelfs. Maar een avondklok van 21:00 of 24:00 is toch een groot verschil..
 1. Opnieuw chaotische avond in Nederlandse steden: politie lost waarschuwingsschot tijdens gewelddadige rellen

  Opnieuw chaotische avond in Nederland­se steden: politie lost waarschu­wings­schot tijdens gewelddadi­ge rellen

  In Nederland zijn gisteravond op verschillende plaatsen opnieuw rellen uitgebroken, uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. Onder meer in Rotterdam, Geleen, Amsterdam, Den Bosch, Haarlem, Amersfoort en Zwolle moest de politie ingrijpen. Relschoppers viseerden ook weer een ziekenhuis, dat uit voorzorg een tijdlang op slot ging. Zeker 184 mensen werden opgepakt wegens vernielingen en geweldpleging. Hoeveel boetes er in totaal tijdens de rellen in het hele land zijn uitgeschreven, is volgens de politie nog niet bekend. In verschillende steden is een noodverordening afgekondigd.