Waarom je nooit een krik moet gebruiken om te klussen onder je auto
Een man is gisteren gewond geraakt bij een ‘klusongeval’ in het Nederlandse Wezep. Hij raakte tijdens het sleutelen aan de auto gekneld onder het voertuig, vermoedelijk nadat de krik onder de auto vandaan was geschoten.
Buurtbewoners hoorden de man om hulp roepen, waarna ze het slachtoffer ontdekten. Ze belden de brandweer, die met hydraulisch gereedschap ruimte maakte om de man onder de auto vandaan te halen.
De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. De aard van zijn verwondingen en huidige toestand zijn onbekend. De gealarmeerde traumahelikopter was bijna ter plaatse, maar hoefde uiteindelijk niet meer te landen.
Experts waarschuwen al langere tijd dat het onverantwoord is om werkzaamheden te verrichten aan de onderkant van een auto met alleen een autokrik. Deze is niet stabiel genoeg, waardoor de krik kan omvallen.
Ook kan een autokrik plotseling inzakken, of door de krikpunten zakken, bijvoorbeeld als gevolg van roest aan de onderzijde van de auto.
Zelfs speciale garage-krikken met een pompfunctie kunnen soms plotseling inzakken. Het gebruik van bokken of assteunen (te koop bij een autospeciaalzaak) zorgt voor meer stabiliteit, maar zelfs deze vormen geen garantie.
Alleen met een smeerput of een brug wordt het risico geëlimineerd dat je wordt verpletterd door het gewicht van je eigen auto.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Oekraïne: “Rusland wil kernongeval veinzen in Zaporizja”
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Organisator motorrace Isle of Man na zes doden vorig jaar: “Deelnemers moeten de risico’s aanvaarden”
“Deelnemers moeten de risico’s aanvaarden.” Dat stelt Gary Thompson, de grote baas van de misschien wel gevaarlijkste motorrace ter wereld. Vorig jaar vielen er bij de Tourist Trophy op het eiland Man zes dodelijke slachtoffers te betreuren. -
-
Spaargids.be
Oordoppen op maat: welke korting krijg je via het ziekenfonds?
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Meer dan 16.000 mensen geëvacueerd uit vrees voor “ongeziene bosbrand” in oosten van Canada
In Nova Scotia, in het oosten van Canada, hebben meer dan 16.000 mensen hun woning moeten verlaten omdat een bosbrand de stad Halifax bedreigt. Dat hebben de autoriteiten gezegd. -
Felgroen gekleurd water in Venetië is niet gevaarlijk