Viroloog Tulio De Oliveira.
Volledig scherm
Viroloog Tulio De Oliveira. © WHO

Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwekkende’ variant opduikt in Zuid-Afrika. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

Het was de Zuid-Afrikaanse viroloog Tulio de Oliveira die de nieuwe omikronvariant eind november identificeerde en omschreef. Dat was geen primeur. In mei 2020 ontdekte hij immers al eens een ‘variant of concern’ (VOC). Waarom deze man al twee keer op zo’n opvallende variant is gestuit? “Oliveira is een oud-collega en erg goed in wat hij doet”, verklaart viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute KU Leuven).

 1. Elf Vlamingen getuigen over corona in hun land: “Die golven stop je met beter testen en prikken, niet met lockdowns”
  PREMIUM

  Elf Vlamingen getuigen over corona in hun land: “Die golven stop je met beter testen en prikken, niet met lockdowns”

  Nu we weer met een sluitingsuur zitten, wilden we weten hoe het er coronagewijs aan toegaat buiten Europa. Geldt er nog mondmaskerplicht in pakweg Santiago? Is het leven nog op slot in Nieuw-Zeeland? En hoe reageren Tokio of Bangkok op de omikronvariant? We deden een wereldwijde belronde en vroegen elf Vlamingen naar de situatie in hun land. En dan krijg je ook verhalen over mondmasker-razzia’s en aanmoedigingspremies voor wie zich laat prikken.
 2. RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”
  TV

  RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”

  Over Anne Boleyn werd al veel gezegd en geschreven, maar zelden trok de tweede van zes echtgenotes van Hendrik VIII zo veel de aandacht als met de nieuwste reeks over haar leven. ‘Anne Boleyn’, een driedelige miniserie met Jodie Turner-Smith in de titelrol op Streamz, beeldt Anne Boleyn namelijk voor het eerst af als een niet-witte vrouw. Of die nieuwe interpretatie ook tot een verfrissende kijkervaring leidt? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 3. Wat weten we al over coronaprik voor min-12-jarigen? “6 miljoen Amerikaanse kinderen kregen al vaccin, niet één keer is alarm geslagen”
  PREMIUM

  Wat weten we al over coronaprik voor min-12-jarigen? “6 miljoen Amerikaan­se kinderen kregen al vaccin, niet één keer is alarm geslagen”

  De kans is groot dat de Hoge Gezondheidsraad op 16 december groen licht geeft voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Maar is het een goed idee om kleine pagadders in volle groei een prik te geven? Wat leren we van de Verenigde Staten, waar al 6 miljoen lagereschoolkinderen werden gevaccineerd? We staken ons licht op bij vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Wat de beslissing ook wordt, alles staat klaar!”