Viroloog Tulio De Oliveira.
Volledig scherm
Viroloog Tulio De Oliveira. © WHO

Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwekkende’ variant opduikt in Zuid-Afrika. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

Het was de Zuid-Afrikaanse viroloog Tulio de Oliveira die de nieuwe omikronvariant eind november identificeerde en omschreef. Dat was geen primeur. In mei 2020 ontdekte hij immers al eens een ‘variant of concern’ (VOC). Waarom deze man al twee keer op zo’n opvallende variant is gestuit? “Oliveira is een oud-collega en erg goed in wat hij doet”, verklaart viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute KU Leuven).

 1. Wat weten we al over coronaprik voor min-12-jarigen? “6 miljoen Amerikaanse kinderen kregen al vaccin, niet één keer is alarm geslagen”
  PREMIUM

  Wat weten we al over coronaprik voor min-12-jarigen? “6 miljoen Amerikaan­se kinderen kregen al vaccin, niet één keer is alarm geslagen”

  De kans is groot dat de Hoge Gezondheidsraad op 16 december groen licht geeft voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Maar is het een goed idee om kleine pagadders in volle groei een prik te geven? Wat leren we van de Verenigde Staten, waar al 6 miljoen lagereschoolkinderen werden gevaccineerd? We staken ons licht op bij vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Wat de beslissing ook wordt, alles staat klaar!”
 2. Vierde golf eindelijk over de piek: wat zeggen de cijfers? En wat verwacht Steven Van Gucht voor rest van deze winter?
  PREMIUM

  Vierde golf eindelijk over de piek: wat zeggen de cijfers? En wat verwacht Steven Van Gucht voor rest van deze winter?

  Eindelijk is er een beetje goed nieuws. De tunnel mag dan nog lang zijn, voor het eerst in zowat twee maanden zien we opnieuw een lichtpuntje. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het is allemaal nog pril, maar voor het eerst zien we een daling in de coronacijfers. In Vlaanderen is de epidemie lichtjes aan het krimpen”. We vroegen hem ook sinds wanneer het de goede kant opgaat. En of dan te danken is aan het overlegcomité?
 3. Waarom maakt omikron ons zo angstig? Experts leggen uit hoe gevaarlijk deze variant kan zijn
  PREMIUM

  Waarom maakt omikron ons zo angstig? Experts leggen uit hoe gevaarlijk deze variant kan zijn

  In België zijn al negen mensen besmet met omikron. Dat aantal zal alleen maar toenemen. Over deze variant van het coronavirus weten we nog bijzonder weinig, maar toch zijn we er heel bang voor. Is dat terecht? Wetenschappers proberen in sneltempo uit te pluizen hoe gevaarlijk de nieuwe variant precies is. Hoopvolle signalen zijn er alleszins. Zowel in Vlaanderen als in Engeland hebben alle besmette mensen die opgevolgd werden, enkel milde symptomen. Professoren Herman Goossens, Geert Leroux-Roels en Pierre Van Damme leggen uit wat we al zéker weten en wat niet.