Stemmentellers aan het werk in Wisconsin.
Volledig scherm
Stemmentellers aan het werk in Wisconsin. © REUTERS

Waarom de uitslag zo lang op zich laat wachten: “poststemmen” tellen kan nog uren of zelfs dagen duren

Door de coronapandemie kozen veel Amerikanen - vooral Democratische kiezers - ervoor om hun stem per post uit te brengen. Republikeinen brengen hun stem dan weer liever uit op de verkiezingsdag zelf. Sommige staten hebben daarom een andere manier om de stembiljetten te tellen. En dus kunnen de voorlopige resultaten in die staten wat voorbarig lijken en nog een heel andere wending nemen, zowel langs de kant van Trump als Biden. Pennsylvania, Michigan en Wisconsin lijken de sleutel van deze verkiezingen te hebben. 

6 reacties

 • johny vanderlinden

  9 maanden geleden
  Ongelooflijk voor een land die hem overal gaat moeien en betweren en dit in 2020.
 • Jan VANDEN BERGHE

  9 maanden geleden
  Hoeveel stembrieven zullen blijven opduiken ? En welke garantie dat ze voor election day zijn uitgebracht ? Alle resultaten na 4/11, zijn op zijn minst verdacht.
 • Erwin Van Roy

  9 maanden geleden
  Jerome Steens waarom niet de wet is toch de wet Trump verliest 2 staten met Arizona en New Mexicoen ieder staat telt volgens mij dus iedere post stem die op 3 november of ervoor verstuurd werd moet geteld worden en dat is de grondwet. Als je de grondwet niet kunt respecteren dan ben je het nog niet waard om President te zijn.
 • Jerome Steens

  9 maanden geleden
  Zolang er maar geen stemmen nieuwe stemmen bijkomen na 3 nov . Alleen de stemmen die uitgebracht zijn tot en met nov 3 tellen.
 • guido van der smissen

  9 maanden geleden
  Proficiat trump, 2x underdog 2x winnaar, zijn winst is de macht van de wapenindustrie, die als een blok achter hem staat
 1. Nu Trump dreigt met juridische stappen en beide kandidaten overtuigd lijken van winst: hoe moet het verder met verkiezingen in VS?

  Nu Trump dreigt met juridische stappen en beide kandidaten overtuigd lijken van winst: hoe moet het verder met verkiezin­gen in VS?

  Het is nagelbijten in de Verenigde Staten terwijl de stemmen van de presidentsverkiezingen worden geteld. Zowel president Donald Trump als zijn Democratische uitdager Joe Biden hebben zich in een eerste toespraak al optimistisch getoond over hun winstkansen. Maar Trump dreigde meteen ook om naar het Hooggerechtshof te stappen om een einde te maken “aan al het stemmen”. De stembussen waren dan al een tijd gesloten, dus de president verwees wellicht naar het tellen van poststemmen die nog moeten aankomen. “We willen niet dat ze om 4 uur ‘s ochtends nog stembiljetten vinden en ze bij de lijst voegen”, zei Trump, die van “fraude” spreekt.