De Russische president Poetin is het plan dat hij voor ogen heeft, heel nauwgezet aan het uitvoeren.
Volledig scherm
PREMIUM
De Russische president Poetin is het plan dat hij voor ogen heeft, heel nauwgezet aan het uitvoeren. © AFP

Waarom de Russen Kiev niet meteen binnenvallen: "Poetin heeft een uitgekiend plan”

Terwijl de Russen een aantal kleinere steden in Oekraïne doen kreunen onder hun bombardementen, lijken ze Kiev vreemd genoeg te sparen. Voorlopig dan toch. Ook de honderden Russische militaire voertuigen die op een zucht van de hoofdstad staan, worden niet ingezet om de stad meteen onder de voet te lopen. Wat is er aan de hand? Heeft Vladimir Poetin zich misrekend en is hij verrast door de omvang van het Oekraïense verzet? Of heeft hij een uitgekiend plan? “Poetin is een man met héél veel geduld”, zegt professor Russische politiek Ria Laenen (KU Leuven). 

144 reacties

 • Antonio Vivaldi

  4 maanden geleden
  Tja de VS beschermen hun belangen(Irak)de Russen die van hun en de rest zijn slippendragers?
 • Elsje vervoort

  4 maanden geleden
  Een kleine nuance Guido Bervoets. Oekraïne is Russisch sinds eind 1600 en heeft zijn onafhankelijkheid éénzijdig afgekondigd. Dat Rusland niet in staat was om daar een direct een antwoord op te bieden wil niet zeggen dat ze geen rechten meer zouden hebben. Er is nog altijd zoiets al de invloedssfeer die overeengekomen werd na WO2 en het was de stap te ver toen men tot de Navo en de EU wou toetreden. Wij hebben de Oostkantons. Zouden wij die afstaan als het vol grondstoffen zou zitten?
 • Roger Declercq

  4 maanden geleden
  De afstand tussen Alaska (USA) en oostelijk Rusland bedraagt slechts enkele km. Als Amerika 300.000 soldaten opstelt in Alaska en ze landingsoefeningen laat uitvoeren, ben ik benieuwd hoe Poetin hierop zal reageren.
 • molly DE RIDDER

  4 maanden geleden
  Ja die Zelensky is geen haar beter dan Poetin. Er is al jarenlang een burgeroorlog in Oekraïne bezig tegen het Russisch gedeelte van dat land. Als Zelensky enige diplomatie had zou hij ook luisten naar de grieven van Rusland, die geen ongelijk hebben met te beweren dat er meer en meer Westerse invloed is in de vroegere Oostbloklanden we hadden juist een natuurlijk evenwicht toen die even sterk waren. Nu is er dat niet meer. Praten met elkaar met respect zou veel oplossen maar te koppig
 • Yves Pinoy

  4 maanden geleden
  Dat Poetin een gevaarlijk en onberekenbaar subject is geworden is nu wel duidelijk. Maar ergens heeft hij een punt wanneer hij zegt dat men Rusland (na de val van de muur) genegeerd heeft op allerlei vlakken. Meerdere malen heeft hij gevraagd om een nieuw veiligheidsplan voor Oost-Europa te maken maar men heeft niet geluisterd. Nu is hij uiteraard volledig verantwoordelijk voor deze catastrofe maar ook Europa, met Nato inbegrepen, hebben steken laten vallen.
 1. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.