Professor Thijs Van de Graaf over Nord Stream-sabotage.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Thijs Van de Graaf over Nord Stream-sabotage. © AFP / Reuters / UGent

Waarom de Nord Stream-sabotage ‘hybride oorlogsvoering’ tegen Europa is

Wie achter de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen zit, komen we misschien nooit te weten. Al sprak Oekraïne meteen over een terroristische aanval door Rusland. Maar de pijpleidingen zijn grotendeels in handen van Russische bedrijven. Dus waarom zou Rusland zijn eigen infrastructuur aanvallen? Professor Internationale Energiepolitiek Thijs Van de Graaf (UGent) legt uit. “Rusland heeft er alle belang bij om het Westen te destabiliseren.”

39 reacties

 • Kris Dhooghe

  4 maanden geleden
  De vs en europa voeren ook oorlog.levering van wapens. Tussenstand 1-1
 • Jean Gallet

  4 maanden geleden
  Deze aanslagen, net zoals op de Krim zijn duidelijk het werk van gespecialiseerde terroristische eenheden. De Baltische zee word bewaakt door de NATO. De Russen kunnen geen cm bewegen zonder dat er een alarm afgaat. Daarentegen kunnen de bewakers alles. Duidelijk? Van de NATO troepen is alleen VS in staat zulke aanslag te plegen.
 • Karel Van Biezen

  4 maanden geleden
  Dit is bijna zeker het werk van Rusland en past perfect binnen de strategie van hybride oorlogsvoering van Poetin, in een poging uit woede doordat de Rusland in Oekraïne terrein verliest, om Europa economisch te destabiliseren door de energiebevoorrading in de problemen te brengen. Waarom zou Rusland zijn eigen pijpleiding opblazen? Die leiding zou sowieso opdrogen door de plannen van de EU om onafhankelijk van Rusland te worden en wordt dus overbodig. Een poging uit onmacht van Rusland.
 • Evan De Jongh

  4 maanden geleden
  En waarom zou Rusland de leidingen niet zelf hebben gesaboteerd, wat interesseert het hun dat er gas uit die leidingen in de oceaan loopt, is niet op Russische grondgebied gebeurt, er stroomt al bijna niets meer door die leidingen en bovendien kunnen ze nu de schuld op iemand anders steken. Waarom zou de VS sabotage doen, kunnen zelf niet meer gas uit de VS uitvoeren dus voor geld zal het niet zijn. Is toch altijd Russische tactiek, hun eigen installatie beschadigen en een ander de schuld geven.
 • wilfried parthoens

  4 maanden geleden
  Europa moest daar van het begin wegblijven en zeker geen materiaal sturen dan was de oorlog misschien al gestopt en hadden wij nog onze toevoer van gassen nu NordStream gesaboteerd wordt is dus te danken aan de grote pieten van europa en wie de schuldige is zullen we nooit weten maar onderschat de president van Oekraïne als deze op tv komt spreekt hij altijd van europa" in het belang van "of "ze laten ons in de steek"
 1. Opnieuw arrestaties in Oekraïense corruptiesaga: misbruik van geld voor wederopbouw en aankoop van slechte legeruitrustingen
  34

  Opnieuw arresta­ties in Oekraïense corrupties­a­ga: misbruik van geld voor wederop­bouw en aankoop van slechte legeruit­rus­tin­gen

  In de grootschalige corruptiesaga die speelt in Oekraïne zijn opnieuw aanhoudingen verricht. Het gaat om functionarissen van het leger die zouden hebben gesjoemeld bij de aankopen voor de troepen om zichzelf te verrijken. Daarnaast zouden ambtenaren - waaronder een vice-gouverneur - in Oost-Oekraïne geld voor de wederopbouw in eigen zak hebben gestoken. Vorige week hebben al verschillende politici en ambtenaren - al dan niet uit eigen beweging - het veld geruimd door beschuldigingen van zelfverrijking.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.