Vulkaanuitbarsting op La Palma: al 5.500 mensen geëvacueerd, honderdtal huizen verwoest

Op het Canarische eiland La Palma is een vulkaan in het gebied Cumbre Vieja aan het uitbarsten. Het is al van in 1971, dus vijftig jaar geleden, dat de vulkaan nog eens uitbarstte. Al zeker 5.500 mensen hebben hun huizen moeten verlaten, waaronder minstens 500 toeristen. Een honderdtal huizen is verwoest. Boven het eiland is een grote aswolk te zien. Het geluid is extreem luid. “Het lijkt op twintig vertrekkende gevechtsvliegtuigen”, getuigt een lokale gids.

46 reacties

 • Christophe Moser

  3 weken geleden
  Als er as (wat feitelijk glas is) neerdwarrelt zet ze misschien beter een masker op of dergelijke. Ook al staat de auto vertrekkensklaar.
 • Dirk Vandemoortele

  1 maand geleden
  Marco Maerten,ben hem niet vergeten wil er niet bij stilstaan zag de film Yellowstone zijn uitstoot zal zo groot zijn dat de aarde jaren zonder zonlicht zal zijn, totale duisternis waardoor alles sterft,gelukkig zijn de uitbarstingen niet altijd even groot.Laat ons geen doemdenkers zijn zoals zovelen.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Er zijn meer supervulkanen dan Yellowstone, zonder dat we weten of die nog ooit uitbarsten. Zelfs één in Duitsland 50 km over onze grens, ook over tijd. Die heeft een cyclus van maar 12.000 jaar en is 900 jaar over tijd. Ook in Italie, IJsland. Een andere hele grote is het Lac Toba in Indonesië.
 • Luc Verstraelen

  1 maand geleden
  Wat zitten wij ons druk te maken over het klimaat.Als er morgen 3 grote qvulkanen echt uitbarsten kunnen de groene jongens en meisjes al hun klimaatplannen in de vuilbak gooien.Dan zal moeder natuur bepalen hoe het de volgende 50 a 100 jaar verder gaat op onze blauwe planeet.
 • Ronny Broeckx

  1 maand geleden
  Moeder aarde hersteld de natuur . Door de warmtetoename smelt er veel meer ijs waardoor vulkanen veel meer zullen uitbarsten door waterinsijpelingen ondergronds . Hierdoor gaan er veel meer asdeeltjes in de atmosfeer komen waardoor de zon minder kan doordringen en de temperatuur op aarde afkoelt . Hoeveel en hoelang dit allemaal duurt is koffiedik kijken maar het gebeurt wel stilletjesaan .
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.