De Australische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken Richard Marles en Penny Wong met hun Amerikaanse ambtsgenoten Lloyd Austin (uiterst rechts) en Antony Blinken bij een gezamenlijke persconferentie.
Volledig scherm
De Australische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken Richard Marles en Penny Wong met hun Amerikaanse ambtsgenoten Lloyd Austin (uiterst rechts) en Antony Blinken bij een gezamenlijke persconferentie. © AFP

VS vergroten militaire aanwezigheid in Australië

De Verenigde Staten vergroten de aanwezigheid van hun troepen in Australië, zo kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dinsdag lokale tijd aan na jaarlijkse gesprekken tussen de twee bondgenoten. De troepenuitbreiding gaat gepaard met de stationering van meer bommenwerpers en straaljagers.

 1. ANALYSE. Hoe China’s militaire opbouw het Westen nu al verzwakt
  PREMIUM

  ANALYSE. Hoe China’s militaire opbouw het Westen nu al verzwakt

  Het Westen wordt met de dag nerveuzer over de militaire opbouw van China. Dat land spendeert nu bijna dubbel zo veel aan defensie als tien jaar geleden en steekt zelfs de Amerikanen al op verschillende vlakken voorbij. De heibel over een nieuw bondgenootschap tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië is daar een gevolg van — maar leert ook dat de Chinezen hun leger niet eens hoeven te gebruiken om dat Westen pijn te doen.
 2. “Australië steekt 480 miljoen euro in verbeteren militaire bases”

  “Australië steekt 480 miljoen euro in verbeteren militaire bases”

  Australië onthult vandaag plannen om 747 miljoen Australische dollar (480 miljoen euro) te steken in de verbetering van vier militaire bases in het noorden van het land en om oefeningen met de VS uit te breiden. Dat meldt The Australian. Volgens de Australische krant wordt een landingsbaan in staat Northern Territory verlengd, zodat er grotere vliegtuigen kunnen landen, krijgen schietbanen een opknapbeurt en worden nieuwe trainingsfaciliteiten opgezet voor defensiepersoneel en Amerikaanse mariniers.