Een foto afkomstig van de Noord-Koreaanse staatsmedia die de lancering van een intercontinentale ballistische raket moet tonen.
Volledig scherm
Een foto afkomstig van de Noord-Koreaanse staatsmedia die de lancering van een intercontinentale ballistische raket moet tonen. © via REUTERS

VS roepen op tot strengere VN-sancties tegen Noord-Korea na rakettest

De Verenigde Staten hebben vrijdag bij de VN-Veiligheidsraad opgeroepen tot strengere internationale sancties tegen Noord-Korea. Aanleiding voor de oproep was de recente lancering door Noord-Korea van een intercontinentale ballistische raket, die groot genoeg is om bijvoorbeeld de VS te bereiken. De Noord-Koreaanse bondgenoten China en Rusland hebben zich echter verzet tegen verscherpte VN-sancties.

  1. Amerikaanse sancties voor Russen en Noord-Koreanen na test van “nieuw type” ballistische raket

    Amerikaan­se sancties voor Russen en Noord-Koreanen na test van “nieuw type” ballisti­sche raket

    De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan Russen en Noord-Koreanen wegens de rakettest die Noord-Korea uitvoerde. Het land vuurde vanaf zijn oostkust een raket af die voor zover bekend hoger en verder vloog dan ooit tevoren. Het is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf die persoonlijk opdracht heeft gegeven tot de lancering van een “nieuw type” intercontinentale ballistische raket (ICBM) donderdag. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag.
  2. Noord-Koreaanse raket komt terecht in Japanse wateren

    Noord-Koreaanse raket komt terecht in Japanse wateren

    Noord-Korea heeft donderdag een “ongeïdentificeerd projectiel” afgevuurd. Dat zegt het Zuid-Koreaanse leger. Pyongyang zet daarmee een reeks lanceringen sinds het begin van het jaar voort. Het projectiel viel in een exclusieve economische zone van Japan, zegt het Japanse ministerie van Defensie. De Japanse autoriteiten denken dat het om een intercontinentale ballistische raket gaat. De Verenigde Naties veroordelen de rakettest “met klem”.