Mark Frerichs en Haji Bashir Noorzai.
Volledig scherm
Mark Frerichs en Haji Bashir Noorzai. © AFP, AP

VS en taliban ruilen gevangenen: ontvoerde Amerikaan (60) na bijna drie jaar vrijgelaten in Afghanistan

UpdateDe taliban zeggen een gevangenenruil met de Verenigde Staten te hebben uitgevoerd. Zij hebben de Amerikaanse ingenieur Mark Frerichs (60) vrijgelaten in ruil voor Haji Bashir Noorzai, een Afghaanse stamleider die de taliban financieel heeft gesteund. De VS, die de talibanregering niet erkennen, bevestigen het nieuws. Frerichs werd bijna drie jaar vastgehouden in Afghanistan.

 1. Middelvinger naar de VS: Guantánamo-gevangenen die werden geruild voor Amerikaanse soldaat nu benoemd in Afghaanse regering
  PREMIUM

  Middelvin­ger naar de VS: Guantánamo-gevangenen die werden geruild voor Amerikaan­se soldaat nu benoemd in Afghaanse regering

  In de nieuwe Afghaanse regering die benoemd is door de taliban, zitten vier voormalige gevangenen van Guantánamo. Die werden in 2014 vrijgelaten in ruil voor een gegijzelde Amerikaanse soldaat. Een vijfde man die toen uit het beruchte terroristenkamp mocht vertrekken, is door de taliban benoemd als gouverneur. Het Witte Huis verklaarde indertijd dat de vijf geen groot gevaar meer vormden.
 1. Hackers ontdekken grootschalig spionageprogramma waarmee Kremlin Russen illegaal afluistert

  Hackers ontdekken grootscha­lig spionage­pro­gram­ma waarmee Kremlin Russen illegaal afluistert

  Hackerscollectief CAXXII claimt een grootschalig Russisch spionageprogramma te hebben ontdekt. Hiermee zou het Kremlin illegaal burgers en bedrijven controleren. De hackers lekten 128 gigabyte aan documenten die afkomstig zijn van de Russische internetprovider Convex. “Ze sturen actief gegevens naar Moskou”, vertelt een hacker met kennis over deze gegevensdump aan ‘Kyiv Post’. “Het is niet alleen preventief afluisteren.”
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.