Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (links) en Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (rechts).
Volledig scherm
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (links) en Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (rechts). © AFP

VS en Israël "vastberaden" om Iran te beletten kernwapen te ontwikkelen

De Verenigde Staten en Israël hebben meningsverschillen over het herstellen van de nucleaire deal over het kernprogramma van Iran, maar ze zijn het er wel over eens dat ze moeten beletten dat Iran over kernwapens zou beschikken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een persconferentie met zijn Israëlische ambtgenoot Yair Lapid in Jeruzalem.

 1. Engie zegt dat het jongste kernreactoren pas tegen 2027 operationeel krijgt: is dat echt zo? Vallen we dan zonder elektriciteit? En wordt energie (nog) duurder?
  PREMIUM

  Engie zegt dat het jongste kernreacto­ren pas tegen 2027 operatio­neel krijgt: is dat echt zo? Vallen we dan zonder elektrici­teit? En wordt energie (nog) duurder?

  Komt het uitstel van de kernuitstap alsnog in gevaar? Hoewel de federale regering recent besliste om de jongste reactoren ook na 2025 open te houden, zullen ze mogelijk pas twee jaar later opnieuw operationeel zijn. Dat zegt uitbater Engie Electrabel. Het zou ervoor zorgen dat we in ons land tussen 2025 en 2027 toch twee jaar zonder kernenergie zitten. Hoe komt dat? Gaat het licht alsnog uit? En welk effect heeft het op de elektriciteitsprijs?
 2. ANALYSE. Rusland bindt in, maar dat betekent dat het Westen het écht moeilijk krijgt
  PREMIUM

  ANALYSE. Rusland bindt in, maar dat betekent dat het Westen het écht moeilijk krijgt

  Het lijkt erop dat Rusland de bocht heeft gemaakt. Dat het dan toch een elegante uitweg zoekt uit het moeras. De oorlog diende uitsluitend om de Donbas te bevrijden, heet het nu. Het was nooit de bedoeling om steden zoals Kiev te veroveren. Dat is goed nieuws op vlak van mensenlevens. Maar het stelt het Westen ook voor een moeilijke keuze. Tussen een blijvende harde aanpak van Moskou, waar het zelf ook pijn door lijdt — of verslappen en afwachten tot Rusland elders gaat moorden.
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.