De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.
Volledig scherm
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. © AFP

VS dreigt met gevolgen als Navalny zou sterven, EU roept op tot onmiddellijke vrijlating

BuitenlandDe Amerikaanse regering heeft met consequenties gedreigd als de Russische opposant Aleksej Navalny in gevangenschap zou sterven. “We hebben de Russische regering gezegd dat wat met Navalny gebeurt, haar verantwoordelijkheid is”, zo zei de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, Jake Sullivan, zondag aan de Amerikaanse zender CNN. Ook de Europese Unie is “erg bezorgd” en roept tot zijn “onmiddellijke en onvoorwaardelijke” vrijlating op.

15 reacties

 • Geert Leurs

  1 maand geleden
  Misschien kan Amerika maar beter eerst eens zelf in de spiegel kijken vooraleer de moraalridder te spelen voor de rest van de wereld. Het moreel gezag hebben ze in elk geval enkel in hun eigen dromen
 • Marc De Metsler

  1 maand geleden
  De VS en de EU zouden beter zwijgen en eerst in hun eigen boezem kijken en maken dat het in hun eigen land goed is, want ze moeten de Russen niet onderschatten, en dan nog het was te verwachten dat met Biden er overal terug oorlog zou komen; maar Biden is al verwittigd, hij zal zonder het te weten een raketje kunnen binnen krijgen en dit idem van China
 • Marc Schoensetters

  1 maand geleden
  Poetin lacht met de dreigementen van de VS en de EU.
 • stefan leysen

  1 maand geleden
  Hallo Europa!. Hoe zit het met Spanje?. Mogen die dan wel hun onderdanen (Europees he burgers) om politieke redenen in de cel steken? Waar is hier de Eurocommisaris van justitie om Spanje op de vingers te tikken?
 • Refter Noorderlaan

  1 maand geleden
  De EU zou de Spaanse overheid moeten dwingen om de Catalaanse regeringsleiders vrij te laten ipv zich in Rusland te willen bemoeien.
 1. Artsen bezorgd over gezondheidstoestand Navalny: opposant kan “elk ogenblik hartstilstand krijgen”, Biden: Navalny’s lot “zeer onrechtvaardig”
  UPDATE

  Artsen bezorgd over gezond­heids­toe­stand Navalny: opposant kan “elk ogenblik hartstil­stand krijgen”, Biden: Navalny’s lot “zeer onrecht­vaar­dig”

  Artsen die dicht bij de Russische opposant Aleksej Navalny staan, zeggen dat hij “elk ogenblik” een hartstilstand kan krijgen en ze hebben geëist hem meteen te mogen zien. Eerder vandaag richtten zo'n 70 internationale prominenten zich met een open brief tot president Vladimir Poetin. Ook de Amerikaanse president Biden noemt het lot van de opposant “zeer onrechtvaardig”.
 2. Moskou: “Aanslag op Wit-Russische leider Loekasjenko verijdeld”

  Moskou: “Aanslag op Wit-Russische leider Loekasjen­ko verijdeld”

  Volgens de Russische geheime dienst FSB is een aanslag op president Aleksandr Loekasjenko in Wit-Rusland voorkomen. Samen met de autoriteiten in het naburige Wit-Rusland zijn in Moskou twee mannen gearresteerd onder wie één Amerikaanse staatsburger, zo maakte de FSB zaterdagavond in Moskou bekend. Loekasjenko zelf laat zondag weten dat een staatsgreep en een moordpoging tegen hem en zijn familie verijdeld werden. Dat alles zou, volgens Loekasjenko, door de Verenigde Staten voorbereid zijn.
 1. Zo zien de vakantiehuisjes van Camping Coppens eruit voor én na de make-over van Staf en Monique
  Play
  Camping Coppens

  Zo zien de vakantie­huis­jes van Camping Coppens eruit voor én na de make-over van Staf en Monique

 2. Hond bungelt in lucht met halsband aan poort
  Play

  Hond bungelt in lucht met halsband aan poort