Twee vrouwen wandelen voorbij een talibanstrijder in Kaboel.
Volledig scherm
Twee vrouwen wandelen voorbij een talibanstrijder in Kaboel. © AFP

Vrouwelijke rechters in Afghanistan opgejaagd door mannen die ze ooit lieten opsluiten

Sinds de taliban midden vorige maand weer aan de macht kwamen in Afghanistan, verbieden ze vrouwen om de meeste jobs te doen die onder hun bewind 20 jaar geleden ook verboden waren. Dat geldt onder andere voor vrouwelijke rechters, waarvan er zo’n 250 zijn in Afghanistan. Enkelen van hen konden de voorbije weken het land ontvluchten, maar de meesten bleven achter en proberen nog steeds te ontsnappen. Dat zeggen internationale collega’s en activisten die hen proberen te helpen.

3 reacties

 • Vanessa Huysmans

  2 maanden geleden
  Ahh wat haat ik die mannenmacht. Ze geven het gewoon een naam. Maar het heeft geen basis. Totaal niks. Zelfs religieus gezien klopt het langs geen kanten... er waren veel zakenvrouwen in de islamperiode waaronder de vrouw vd profeet die welvermogender en ouder was. Vrouwen waren ook raadspartners.dat zijn feiten en geschiedenis vd sharia. .taliban kennen volgens mij geen woord Arabisch en zijn clowns die doen alsof.
 • Karel Van Beeck

  2 maanden geleden
  500 jaar terug in de tijd en dan wil Europa banden leggen met de taliban. Niet te begrijpen. Hopelijk kunnen de vrouwen uit het land geraken zonder kleerscheuren.
 • jan wuyts

  2 maanden geleden
  dat klopt westerse regeringen deden niet genoeg trouwens ze hadden hun handen vol met het terughalen van hun genaturaliseerde vakantiegangers lees ex-vluchtelingen.
 1. Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden door coronavirus en kanker: “Immuunsysteem aangetast”
  Play
  9

  Voormalige Amerikaan­se minister van Buitenland­se Zaken Colin Powell overleden door coronavi­rus en kanker: “Immuunsys­teem aangetast”

  Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan complicaties ten gevolge van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het leger, en later werd hij ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister werd 84.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.