Marianna Vishegirskaya
Volledig scherm
Marianna Vishegirskaya © BBC/AP

Vrouw van iconisch beeld slachtoffer van haatcampagne: “Ze dreigden dat ze mijn baby in stukken zouden snijden”

Een foto van een hoogzwangere vrouw die een gebombardeerde kraamkliniek ontvluchtte, werd een van de meest iconische beelden van de oorlog in Oekraïne. Maar de Russische propagandamachine deed uitschijnen dat het kiekje in scène was gezet waardoor Marianna Vishegirskaya ongewild het mikpunt werd van een haatcampagne. De Oekraïense vrouw doet haar verhaal aan de ‘BBC’.

 1. ANALYSE. Eerst zijn spionnen, nu zijn officieren. Wie kan Poetin nog de schuld geven, behalve zichzelf?
  PREMIUM

  ANALYSE. Eerst zijn spionnen, nu zijn officieren. Wie kan Poetin nog de schuld geven, behalve zichzelf?

  Rusland loopt de ene vernedering na de andere op in Oekraïne. En daar zijn al wel wat koppen voor gerold. Het is niet door de stuurman te vervangen, dat Poetin zijn Titanic drijvend houdt. Maar het wijst wel op een groot risico, waarschuwen Ruslandkenners: “Als Poetin het falen van zijn oorlog niet als zijn eigen falen erkent, dan is er echt wel een gevaarlijke grond voor onberekenbaar, irrationeel en apocalyptisch gedrag”.
 2. HERLEES OORLOG OEKRAÏNE. Poetin maakt voor eerst sinds invasie buitenlandse reis - Kiev getroffen door kruisraketten

  HERLEES OORLOG OEKRAÏNE. Poetin maakt voor eerst sinds invasie buitenland­se reis - Kiev getroffen door kruisraket­ten

  De Russen hebben na weken van felle gevechten en bombardementen de strategische Oekraïense stad Sjevjerodonetsk volledig in handen. De Oekraïense president beloofde vannacht in een videoboodschap dat Oekraïne de stad zou heroveren op de Russen. “We hebben geen idee hoe lang het zal duren, hoeveel klappen, verliezen en inspanningen nodig zijn vooraleer we de overwinning zien aan de horizon”, zei hij. In Duitsland begint vandaag de G7-top waar onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ter sprake zullen komen. Zelensky zal er een digitale toespraak houden. Herlees hier onze liveblog van zondag 26 juni.