Vroedvrouw Sarah Glass (links) redde het leven van haar vriend Isak Bester (rechts).
Volledig scherm
Vroedvrouw Sarah Glass (links) redde het leven van haar vriend Isak Bester (rechts). © rv

Vrouw redt haar vriend door zijn keel open te snijden nadat hij dreigt te verstikken

Een Nieuw-Zeelandse vroedvrouw heeft het leven gered van haar vriend door met een stanleymesje zijn keel open te snijden nadat hij bijna stikte door een stuk vlees waar hij zich in verslikte.

20 reacties

 • Willy Demul

  4 jaar geleden
  Bij verstikking door een voorwerp zal een tracheotomie weinig hulp bieden (het voorwerp kan overal zitten. Enkel bij een anafylactische shock (ten gevolge van een allergische reactie) zou het kunnen helpen! Maar dan nog ... Ik vraag me dan ook af in welke EHBO-cursus deze handeling aangeleerd wordt? Maar één oplossing: 112 bellen en starten met reanimatie (desnoods enkel continue borstcompressies)!
 • marie-claire de bosscher

  4 jaar geleden
  dat leer je bij ehbo cursussen, goed gedaan van die vrouw !
 • Marijke Molenberghs

  4 jaar geleden
  Goed gedaan!
 • Jack Vanderveen

  4 jaar geleden
  Ook wordt niet de keel doorgesneden maar een centimeter grote insnijding gedaan, horizontaal tussen twee "ringen" in, daardoor geen bloederig geheel, er zijn buiten gevoelszenuwen geen andere zenuwen aanwezig die men kan beschadigen. Enige risico is door de directe openluchtverbinding een longontsteking. Maar ja, beter dan stikken. Longontsteking kan men veelal met antibiotica genezen en om van dood terug te komen heeft men nog geen pil uitgevonden.
 • Jack Vanderveen

  4 jaar geleden
  Nog nimmer behoeven toe te passen, maar is een basishandeling die men leert bij eerste hulp bij ongelukken als verpleegkundige bij het RodeKruis. Dus zo bijzonder is dit gebeuren helemaal niet. Wel is bijzonder dat men iemand door een injectienaald laat ademen. Indien dat zou kunnen hoeft men geen incisie te maken. Dat stukje is dus vervangen door een slangetje(tube).