Vrouw met syndroom van Down verliest rechtszaak over Britse abortuswet
Een vrouw met het syndroom van Down heeft donderdag een rechtszaak verloren tegen de Britse overheid over een wet die abortus van een foetus met deze aandoening toestaat tot vlak voor de geboorte. Heidi Crowter (26) en twee anderen daagden het Britse ministerie van Gezondheid voor de rechter met het argument dat een deel van de abortuswet discriminerend is en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
In Engeland, Wales en Schotland zijn abortussen toegestaan tot 24 weken zwangerschap. De wet bepaalt echter dat zwangerschapsafbrekingen tot de geboorte kunnen worden toegestaan indien er “een aanzienlijk risico bestaat dat het kind bij de geboorte zodanige lichamelijke of geestelijke afwijkingen zou vertonen dat het ernstig gehandicapt zou zijn”.
Crowter, die zelfstandig woont en onlangs is getrouwd, vindt de wetgeving “beledigend” en respectloos en wil deze veranderen om de algemene perceptie van het syndroom van Down aan te vechten, zodat mensen “gewoon een normaal mens” zien. Het was niet haar bedoeling om campagne te voeren tegen het recht van vrouwen om vrije keuzes te maken, zei ze in aanloop naar het proces.
Niet onwettig
Twee hoge rechters verwierpen de zaak gisteren na een tweedaagse hoorzitting. Ze concludeerden dat de wetgeving niet onwettig is en een evenwicht vindt tussen de rechten van het ongeboren kind en van vrouwen.
Volgens rechters Rabinder Singh en Nathalie Lieven gaat de zaak gepaard met sterke emoties en meningsverschillen over ethische en religieuze standpunten, maar mag het hof zich niet in dergelijke controverses mengen en alleen uitspraak doen in overeenstemming met de wet.
“Het bewijsmateriaal voor het hof toont duidelijk aan dat sommige gezinnen een positieve kinderwens hebben, zelfs als ze weten dat het kind met ernstige handicaps zal worden geboren,” stellen de rechters. “Maar het is ook duidelijk dat niet elk gezin op die manier reageert,” en veel gezinnen zijn misschien niet in staat om een gehandicapt kind een ondersteunende omgeving te bieden, klinkt het voorts.
De rechters voegen eraan toe dat sommige aandoeningen pas na 24 weken zwangerschap worden vastgesteld. Ze concluderen dat de wetgeving een zaak is voor het parlement “dat rekening kan houden met verschillende belangen en standpunten, in plaats van voor een rechtszaak”.
We worden elke dag geconfronteerd met discriminatie op school, op het werk en in de samenleving. Dankzij dit vonnis hebben de rechters discriminatie in de baarmoeder ook bevestigd.
“Discriminatie”
Crowter spande de zaak aan samen met Máire Lea-Wilson (33), die een zoon met het Down-syndroom heeft, en met een niet-geïdentificeerd kind met de aandoening. De vrouw is van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan. “De strijd is nog niet voorbij,” zei ze voor het gerechtshof in het centrum van Londen, omringd door supporters. “We worden elke dag geconfronteerd met discriminatie op school, op het werk en in de samenleving. Dankzij dit vonnis hebben de rechters discriminatie in de baarmoeder ook bevestigd.”
Lea-Wilson heeft zelf twee zoons en vindt dat het vonnis “in feite zegt dat mijn twee zonen in de ogen van de wet niet als gelijken worden beschouwd”. Maar de zaak heeft geholpen om de mensen bewuster te maken van de problematiek, reageert ze, en ook zij zal in beroep gaan tegen het vonnis. “Gelijkheid zou voor iedereen moeten gelden, ongeacht het aantal chromosomen dat ze hebben.”
Paul Conrathe, een advocaat van het kantoor dat de drie eisers vertegenwoordigt, noemt het vonnis teleurstellend en “niet in lijn met de moderne opvattingen over handicaps”. Hij ziet in de wet “een krachtige boodschap dat het leven van mensen met het syndroom (van Down, red.) minder waard is”.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier kinderen omgekomen bij ongeluk met migrantenboot bij Grieks eiland
Een jonge vrouw en vier kinderen zijn zondag omgekomen nadat een boot met meer dan 40 migranten aan boord voor het Griekse eiland Leros was gezonken. De Griekse kustwacht zette een grote reddingsoperatie op voor de opvarenden van de opblaasbare boot, maar werd gehinderd door sterke wind. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
-
TV
STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht! -
Vijftig voertuigen botsen in 10 minuten tijd: beelden tonen chaos na gigantische kettingbotsing die 16 slachtoffers eist
Bij een kettingbotsing op een snelweg in Centraal-China, zijn zaterdagochtend zestien mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond, melden de Chinese autoriteiten zondag. -
Spaans hooggerechtshof bepaalt dat man naakt over straat mag lopen: “Niets illegaals aan”
Een man die naakt over straat liep, heeft niets illegaals gedaan. Dat heeft het hooggerechtshof in Spanje bepaald. Alejandro Colomar kwam zelf in adamskostuum bij de rechter aan. -
76
Russische tv-presentator wil dat Moskou een voorbeeld neemt aan Noord-Korea: “Een land dat bereid is om heel de wereld in stof te veranderen”
Moet Rusland het voorbeeld van Noord-Korea volgen en de wereld regelmatig afdreigen met kernaanvallen? Volgens de Russische tv-presentator Sergej Mardan zou dat er in ieder geval voor zorgen dat Rusland terug onafhankelijk zou zijn. “Noord-Korea is voor hun onafhankelijkheid tot alles bereid, zoals de hele wereld in stof veranderen”, aldus de fervente Kremlin-aanhanger.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarianne Van den Lemmer