AFP
Volledig scherm
© AFP

Vroeger neonazistisch Grieks Europarlementslid aan Athene overgeleverd

Het vroegere neonazistisch Europarlementslid Ioannis Lagos is door België aan Athene en de Griekse autoriteiten overgeleverd in het kader van een internationaal aanhoudingsbevel, zo is bij de luchthavenpolitie vernomen. Het vroegere kaderlid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad is in Griekenland tot meer dan dertien jaar cel veroordeeld.

  1. Extreemrechts EU-parlementslid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overlevering aan Griekenland

    Extreem­rechts EU-parlements­lid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overleve­ring aan Grieken­land

    Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48) verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan de Griekse autoriteiten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP en is door het Brusselse parket bevestigd. Lagos werd op 27 april opgepakt in Brussel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 8 maanden omdat hij leiding gaf aan de neonazistische partij Gouden Dageraad, die buiten de wet gesteld is als criminele organisatie.
  2. Leider van Gouden Dageraad veroordeeld tot dertien jaar cel

    Leider van Gouden Dageraad veroor­deeld tot dertien jaar cel

    De leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar. De rechtbank is van oordeel dat Michaloliakos een "criminele organisatie" leidde. Michaloliakos staat bekend als een Holocaustontkenner en bewonderaar van het nationaal-socialisme. Ook europarlementslid Ioannis Lagos moet voor dertien jaar de gevangenis in. Behalve Michaloliakos en Lagos stonden nog vijf andere kaderleden van de partij terecht. Vier van hen moeten ook voor dertien jaar de cel in.