Actievoerders in Leeuwarden.
Volledig scherm
Actievoerders in Leeuwarden. © ANP

'Vrijheidskonvooien' rijden door Nederland

Op meerdere plaatsen in Nederland rijden mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De actie lijkt ingegeven door het zogenoemde Vrijheidskonvooi in Canada. Het verkeer lijkt vooralsnog weinig overlast te hebben van de acties, aldus de mobiliteitsorganisatie ANWB en de rijksoverheid.

 1. Exclusief interview met Oekraïense tophacker: “Het begon allemaal met onze ‘sofastrijders’. Die vielen vanuit hun zetel met hun laptop Russische websites aan”
  PREMIUM
  6

  Exclusief interview met Oekraïense tophacker: “Het begon allemaal met onze ‘sofastrij­ders’. Die vielen vanuit hun zetel met hun laptop Russische websites aan”

  Hij is één van die atypische strijders sinds de Russische inval in Oekraïne, Nikita Knysj. Ex-medewerker bij de Oekraïense inlichtendienst SBU en intussen aanvoerder van misschien wel het grootste cyberleger van Europa. We kunnen hem exclusief spreken over de virtuele strijd van het land. “Voor hackers gelden geen regels in oorlogstijd.”
 1. Nee, Canadees ‘vrijheidskonvooi’ brak geen Guinness wereldrecord en er waren al helemaal geen 50.000 truckers aanwezig

  Nee, Canadees ‘vrijheids­kon­vooi’ brak geen Guinness wereldre­cord en er waren al helemaal geen 50.000 truckers aanwezig

  Op sociale media is er al enkele dagen veel te doen over het zogenaamde ‘vrijheidskonvooi’ in Canada. Tienduizenden truckers zouden protesteren tegen een vaccinatieverplichting. Factcheckers van Snopes ontkrachten echter claims over het aantal deelnemers: “Dat er 50.000 vrachtwagens deelnamen aan het konvooi is een grove overdrijving die ingaat tegen al het beschikbare bewijs.”