Kujtim Fejzulai (20). IS eiste de aanslag op en deelde deze foto.
Volledig scherm
PREMIUM
Kujtim Fejzulai (20). IS eiste de aanslag op en deelde deze foto. © RV

Vrijgelaten omdat hij niet meer gevaarlijk was: jaar later maakt Weense terrorist vier dodelijke slachtoffers

Het was de laatste keer in lange tijd dat de Oostenrijkers konden genieten van een avondje uit. De cafés en restaurants sloten dinsdag de deuren door de coronacrisis. Het was een milde, gezellige maandagavond in Wenen, de terrassen zaten vol. En dat was waar een twintiger gewapend met een machete, een pistool en een machinegeweer op gehoopt had. Zijn doel: zo veel mogelijk slachtoffers maken.

  1. Terreurexpert waarschuwt voor “gefrustreerde Syriëstrijders”: “Wanneer ze niet in het kalifaat raken, willen ze zich bewijzen”
    PREMIUM

    Terreurex­pert waarschuwt voor “gefrus­treer­de Syriëstrij­ders”: “Wanneer ze niet in het kalifaat raken, willen ze zich bewijzen”

    Drie aanslagen in korte tijd in Frankrijk en nu ook een aanval met vier slachtoffers in Wenen waar al 35 jaar geen terroristische aanslagen meer te noteren vielen. Dreigt Europa, en dus ook ons land, opnieuw in de wurggreep van moslimextremisme te geraken? Volgens het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zijn er geen concrete elementen om het dreigingsniveau aan te passen. Terreurspecialist Thomas Renard waarschuwt wel voor het gevaar van gefrustreerde Syriëstrijders. “Ze worden niet meer rechtstreeks aangestuurd door IS, maar willen zich bewijzen.”