Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov.
Volledig scherm
Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov.

Vrijgegeven documenten geven toenmalig Sovjet-leider gelijk: "NAVO beloofde Gorbatsjov niet uit te breiden naar oosten"

Nieuw vrijgegeven documenten geven een nieuwe wending in de jarenlange discussie tussen Rusland en de NAVO over de "belofte" aan toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov dat de NAVO zich, met uitzondering van de ex-DDR, niet naar het oosten zou uitbreiden. Onderzoekers Svetlana Savranskaja en Tom Blanton van de Washington University National Security Archives schrijven dat "verscheidene nationale leiders" al in 1990 en 1991 "NAVO-lidmaatschap van Midden- en Oost-Europese landen verwierpen". Ook toenmalig NAVO-secretaris-generaal Manfred Woerner zag die NAVO belofte in 1990 als een "veiligheidsgarantie" voor de Sovjets, vonden de onderzoekers.

68 reacties

 • Michiel Michelsen

  4 jaar geleden
  Een aantal landen die vroeger tot de Sovjet Unie behoorden voeren al de Euro (Estland Letland Litouwen).Brussel doet aan economische oorlogsvoering met Putin.Ik kan Putin goed begrijpen dat hij af en toe zijn toestellen boven Navo grondgebied laat vliegen.Brussel provoceert Moskou,en als het zo doorgaat is een conflict een kwestie van tijd.Die EU uitbreiding gaat ten koste van de voorheen kleinere EU.
 • Peter Janssen

  4 jaar geleden
  navo stuurt aan op oorlog met Rusland als zondebok!! Provoceren en steeds meer troepen én materiaal naar de russische grenzen sturen om poetin te jennen...poetin zet industriële bedrijven reeds in oorlogsproductie omdat hij een aanval vd navo vreest. Stop ermee want de europeanen zullen de schuldigen vinden als ze oorlog uitlokken in europa!
 • Antonio Vivaldi

  4 jaar geleden
  Europa en Rusland zouden beter moeten samenwerken dan kan de NATO IN DE TOEKOMST WORDEN OPGEDOEKT.
 • pascal permentier

  4 jaar geleden
  Ik heb altijd aangevoeld dat de NAVO een kapitale fout heeft gemaakt om na de val van de muur de banden met Rusland niet aan te halen , integendeel Rusland werd in een hoek gedrumd...
 • Jan Houttave

  4 jaar geleden
  En wil men nu eindelijk de "invasie" van de Krim in zijn juiste context plaatsen?