Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov.
Volledig scherm
Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov.

Vrijgegeven documenten geven toenmalig Sovjet-leider gelijk: "NAVO beloofde Gorbatsjov niet uit te breiden naar oosten"

Nieuw vrijgegeven documenten geven een nieuwe wending in de jarenlange discussie tussen Rusland en de NAVO over de "belofte" aan toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov dat de NAVO zich, met uitzondering van de ex-DDR, niet naar het oosten zou uitbreiden. Onderzoekers Svetlana Savranskaja en Tom Blanton van de Washington University National Security Archives schrijven dat "verscheidene nationale leiders" al in 1990 en 1991 "NAVO-lidmaatschap van Midden- en Oost-Europese landen verwierpen". Ook toenmalig NAVO-secretaris-generaal Manfred Woerner zag die NAVO belofte in 1990 als een "veiligheidsgarantie" voor de Sovjets, vonden de onderzoekers.

68 reacties

 • Michiel Michelsen

  4 jaar geleden
  Een aantal landen die vroeger tot de Sovjet Unie behoorden voeren al de Euro (Estland Letland Litouwen).Brussel doet aan economische oorlogsvoering met Putin.Ik kan Putin goed begrijpen dat hij af en toe zijn toestellen boven Navo grondgebied laat vliegen.Brussel provoceert Moskou,en als het zo doorgaat is een conflict een kwestie van tijd.Die EU uitbreiding gaat ten koste van de voorheen kleinere EU.
 • Peter Janssen

  4 jaar geleden
  navo stuurt aan op oorlog met Rusland als zondebok!! Provoceren en steeds meer troepen én materiaal naar de russische grenzen sturen om poetin te jennen...poetin zet industriële bedrijven reeds in oorlogsproductie omdat hij een aanval vd navo vreest. Stop ermee want de europeanen zullen de schuldigen vinden als ze oorlog uitlokken in europa!
 • Antonio Vivaldi

  4 jaar geleden
  Europa en Rusland zouden beter moeten samenwerken dan kan de NATO IN DE TOEKOMST WORDEN OPGEDOEKT.
 • pascal permentier

  4 jaar geleden
  Ik heb altijd aangevoeld dat de NAVO een kapitale fout heeft gemaakt om na de val van de muur de banden met Rusland niet aan te halen , integendeel Rusland werd in een hoek gedrumd...
 • Jan Houttave

  4 jaar geleden
  En wil men nu eindelijk de "invasie" van de Krim in zijn juiste context plaatsen?
 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 2. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.