Archieffoto van Joseph Kabila.
Volledig scherm
Archieffoto van Joseph Kabila. © REUTERS

Voormalige Congolese president Kabila dreigt met klacht tegen onder andere Belgische onderzoekers en journalisten

De voormalige Congolese president Joseph Kabila dient mogelijk klacht in tegen de media en ngo's die hem er in Congo Hold-up, een uitvoerig onderzoek, van beschuldigden op vijf jaar tijd minstens 120 miljoen euro uit de Congolese staatskas gehaald te hebben. Zijn advocaten melden donderdag dat Kabila "zich het recht voorbehoudt om klacht in te dienen".

 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Meryame Kitir: Missie met focus op seksueel geweld in Congo was “echt wel heftig”

  Meryame Kitir: Missie met focus op seksueel geweld in Congo was “echt wel heftig”

  De focus van het bezoek van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) aan Congo lag op de strijd tegen seksueel geweld. “Een moeilijk thema, dat wist ik op voorhand”, zei de minister in een afrondend interview. “Maar het was echt wel heftig. Ik heb hier verhalen gehoord over kinderen die verkracht worden, soms door de militairen die hen zouden moeten beschermen. Ik kan me dat niet inbeelden.”
 1. Congo-specialist Erik Bruyland over de wantoestanden in z’n geboortestreek: “Op een bepaald moment was het kiezen tussen de maffia of vertrekken”
  PREMIUM
  Showbizz

  Con­go-specialist Erik Bruyland over de wantoestan­den in z’n geboorte­streek: “Op een bepaald moment was het kiezen tussen de maffia of vertrekken”

  “Ik wil de plunderingen van Leopold II in Congo niet minimaliseren, maar de leegroof die er nu aan de gang is, is vele malen erger”, zegt Erik Bruyland (68). Met ‘Kobalt Blues’ schreef hij een onthutsend verhaal over de leegroof van onze voormalige kolonie. “Er zit ginds voor 3.000 miljard euro waardevolle metalen in de grond, maar het Congolese kobalt voor onze smartphones moeten we in China kopen.”