Von der Leyen verdedigt Europese vaccinatiestrategie en beschuldigt Britten van toegevingen op vlak van veiligheid
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vindt de trage aanpak van de Europese vaccinatiestrategie nog altijd de best mogelijke. Dat zegt ze in een reeks interviews in Europese kranten, waarbij ze het Verenigd Koninkrijk ook beschuldigt toegevingen te hebben gedaan op het vlak van veiligheid bij het sneller goedkeuren van de eerste vaccins.
Delen per e-mail
De Europese Commissie en dan vooral topvrouw Ursula von der Leyen liggen al een tijdje onder vuur voor haar aanpak van de vaccinatiestrategie in de EU. Vooral haar reactie op de vertragingen bij vaccinproducent AstraZeneca de voorbije weken, en het debacle rond de grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland, lokt zware kritiek uit.
De Commissie had afgelopen weekend zonder overleg grenscontroles op het Ierse eiland in het vooruitzicht gesteld, om zo een mogelijk gat in de Europese buitengrens richting het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Maar die kwestie, een noodprocedure uit het brexitakkoord, ligt bijzonder gevoelig gezien de Ierse geschiedenis, en lokte dan ook woedende telefoontjes uit vanuit Dublin, Belfast en Londen. Uiteindelijk schrapte de Commissie het voorstel.
De Commissie en de lidstaten daarentegen zijn akkoord gegaan om geen compromissen te sluiten op het vlak van veiligheid en effectiviteit
“Altijd het risico dat je iets mist”
Volgens Von der Leyen was het idee effectief niet goed doorgesproken, maar ze wijst er wel op dat het maar om een voorlopig idee ging, dat nooit effectief ingang heeft gevonden. “Ik weet hoe gevoelig de Ierse kwestie ligt. Als je dringende beslissingen moet nemen - en in dit crisisjaar heeft de Commissie er al bijna 900 moeten nemen - bestaat er altijd het risico dat je iets mist”, zegt ze vanmorgen in de Franse krant Le Monde.
Vrijdag besliste de Europese Commissie een mechanisme mogelijk te maken waarbij vaccinproducenten expliciet toestemming moeten vragen aan de lidstaat waar ze gevestigd zijn vooraleer ze vaccins willen exporteren naar het buitenland. Op die manier probeert het dagelijks bestuur van de EU te vermijden dat er vaccins naar andere landen zouden verdwijnen, terwijl er binnen Europa tekorten zijn.
De beslissing kwam er nadat vaccinproducent AstraZeneca had meegedeeld dat er 60 procent minder vaccindosissen geleverd zouden kunnen worden dan oorspronkelijk aangekondigd. Het Verenigd Koninkrijk en andere landen kregen die boodschap niet, volgens AstraZeneca zelf doordat de productielijnen voor de EU-landen en niet-EU-landen gescheiden zijn. De Europese leverproblemen werden veroorzaakt door problemen bij een onderaannemer in België, terwijl die problemen er bij de fabrieken in het Verenigd Koninkrijk niet waren.
"Geen compromissen op vlak van veiligheid”
Europa verkreeg ondertussen een extra toezegging van 9 miljoen dosissen in het eerste kwartaal, maar daarmee is dat nog altijd maar 50 procent van de oorspronkelijk beloofde leveringen. En dat terwijl in heel wat Europese landen nog maar 2 tot 3 vaccindosissen per 100 inwoners zijn toegediend, tegenover 14,5 in het Verenigd Koninkrijk, 9,6 in de Verenigde Staten en liefst 57,6 in Israël.
Toch is de trage Europese start de juiste aanpak geweest, aldus Von der Leyen, die het Verenigd Koninkrijk weinig subtiel ervan beschuldigt toegevingen te hebben gedaan op het vlak van veiligheid. “Sommige landen zijn een beetje voor Europa gestart, dat klopt. Maar zij hebben teruggegrepen naar marketing-noodprocedures van 24 uur. De Commissie en de lidstaten daarentegen zijn akkoord gegaan om geen compromissen te sluiten op het vlak van veiligheid en effectiviteit. Er was tijd nodig om de data te analyseren, wat minimaal drie tot vier weken duurt.”
“Dit is een marathon”
In tegenstelling tot zijn Britse tegenhanger volgde het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA geen noodprocedure bij het beoordelen van de vaccins. De Britse toezichthouder, de MHRA, gaf al op 2 december zijn goedkeuring voor het vaccin van Pfizer/BioNTech, de EMA deed dat pas drie weken later. Het AstraZenecavaccin werd in het Verenigd Koninkrijk op 30 december goedgekeurd, in Europa pas afgelopen vrijdag.
“Ja, Europa is later begonnen, maar dat was de juiste beslissing”, aldus Von der Leyen nog in De Volkskrant. “Ik wil u eraan herinneren dat een vaccinatie de injectie betekent van een actieve biologische substantie in een gezond lichaam. We spreken hier over massale vaccinatie, dat is een gigantische verantwoordelijkheid. Dit is een marathon waarin we pas de eerste kilometers hebben afgelegd. We hebben hier kracht en stalen zenuwen voor nodig, maar ik heb er vertrouwen in dat we de aankomstlijn zullen halen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Frankrijk verbiedt aantal binnenlandse vluchten
De Assemblée nationale, het Franse parlement, heeft in eerste lezing een wet goedgekeurd die het aantal binnenlandse vluchten aan banden legt. Er zullen geen vluchten meer kunnen plaatsvinden tussen twee Fransen steden, wanneer er een treinverbinding bestaat waarmee het traject op minder dan 2,5 uur kan worden afgelegd. -
PREMIUM
Waarom is het AstraZeneca-vaccin zo belangrijk voor ons land? En wat als België beslist 65-plussers er niet mee in te enten? Een antwoord op de belangrijkste vragen
Het Europees Geneesmiddelenagentschap geeft groen licht voor het AstraZeneca-vaccin. Vlaanderen rekent heel hard op dit middel om iedereen te kunnen inenten zoals gepland. Het is dit vaccin dat vanaf eind februari zou gebruikt worden, eerst voor de 65-plussers en de chronisch zieken en later voor iedereen die in de vaccinatiecentra langskomt. Maar wat als de farmareus niet genoeg levert? En als 65-plussers er niet mee ingeënt mogen worden, moet dan onze hele vaccinatieplanning omgegooid worden? Een antwoord op de belangrijkste vragen. -
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
-
7
Erdogan biedt Oekraïne steun aan in escalerend conflict in Oost-Oekraïne
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gepleit voor een diplomatieke oplossing voor het opnieuw escalerende conflict in Oost-Oekraïne. Erdogan hoopt dat de spanningen niet verder oplopen en bood Oekraïne "elke vorm van steun" aan. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
Kim Jong-un waarschuwt: “Noord-Korea stevent af op crisis zoals tijdens hongersnood in jaren 90"
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn burgers opgeroepen zich voor te bereiden op moeilijke tijden. Eerder waarschuwden mensenrechtenorganisaties al dat het land te maken heeft met nijpende voedseltekorten en economische instabiliteit. -
Astrazeneca levert nu toch meer dosissen van zijn vaccin aan EU
Astrazeneca wil volgens de Europese Unie in het eerste kwartaal nu toch meer dosissen van zijn vaccin aan de EU leveren dan aangekondigd. Er komen 9 miljoen dosissen bij, wat het totaal op 40 miljoen brengt, deelde de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op Twitter mee. Dat is wel nog maar de helft van de 80 miljoen dosissen die oorspronkelijk waren toegezegd.
27 reacties
Rudo Van Leuven
Jos Jansen
Paul Van Heurck
guido Bervoets
camille wallemans