Oekraïense vluchtelingen op archiefbeeld. Bijna acht miljoen Oekraïners hebben toevlucht gezocht in Europese landen.
Volledig scherm
Oekraïense vluchtelingen op archiefbeeld. Bijna acht miljoen Oekraïners hebben toevlucht gezocht in Europese landen. © REUTERS

VN: wellicht geen grote vluchtelingenstroom meer uit Oekraïne

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht niet dat nog grote aantallen Oekraïners toevlucht zoeken in EU-landen wegens de oorlog in hun thuisland. Eerder zou het aantal intern ontheemden nog kunnen toenemen, zegt UNHCR-chef Filippo Grandi in een zondag gepubliceerd interview met Der Spiegel.

 1. KIJK. Trump geeft 400 (!) keer hetzelfde antwoord tijdens urenlang verhoor in fraudezaak
  26

  KIJK. Trump geeft 400 (!) keer hetzelfde antwoord tijdens urenlang verhoor in fraudezaak

  De procureur-generaal van New York heeft een rechter gevraagd om sancties op te leggen aan de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, zijn volwassen kinderen, de Trump Organization en hun advocaten. Ze doet dat vanwege hun ‘aantoonbaar onjuiste’ antwoorden op haar fraudezaak van 250 miljoen dollar tegen hen. Op nieuwe videobeelden die zijn vrijgegeven is te zien hoe Trump zich tijdens een ondervraging afgelopen zomer 400 keer op zijn zwijgrecht beroept.
 2. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  22

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 3. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 1. Vier wc’s, vier douches en geen verwarming voor 700 vluchtelingen. En toch willen ze niet weg uit Schaarbeeks pand
  PREMIUM
  Brussel

  Vier wc’s, vier douches en geen verwarming voor 700 vluchtelin­gen. En toch willen ze niet weg uit Schaar­beeks pand

  Geen verwarming, amper sanitaire voorzieningen en onveilige leefomstandigheden. De situatie is onhoudbaar voor de 700 asielzoekers die een gebouw in Schaarbeek bezetten. Ondertussen is het wachten op een oplossing nadat dinsdag bekendraakte dat de vluchtelingen op politiebevel het pand zullen moeten verlaten. De gemeente omschrijft het migratiebeleid als ‘schandalig’ en vreest dat de uitzetting niet zonder slag of stoot zal verlopen.
 2. INTERVIEW. Oekraïens-Russisch koppel met dochtertje sliep twee weken op straat: "De manier waarop we hier behandeld werden, is mensonwaardig"
  PREMIUM

  INTERVIEW. Oek­raïens-Rus­sisch koppel met dochtertje sliep twee weken op straat: "De manier waarop we hier behandeld werden, is mensonwaar­dig"

  Hij een Rus die niet wou vechten in de oorlog en gefolterd werd, zij een Oekraïense met een dochtertje van 7 op de vlucht voor het geweld. Een liefdesverhaal dat de oorlog tussen hun thuislanden overstijgt. Maar het eindigde koud op de straatstenen van Brussel. “Het enige wat we willen is hier in België een nieuw leven uitbouwen. Ons kind moet naar school”, klinkt het. In een exclusief interview met HLN.be getuigt het koppel over de hel waar ze nu al maanden in verkeren. Hoe komt het dat Oekraïense vluchtelingen op straat belanden?