Mensen geven een saluut met 3 vingers in Myanmar.
Volledig scherm
Mensen geven een saluut met 3 vingers in Myanmar. © AFP

VN-Veiligheidsraad eist vrijlating Aung San Suu Kyi

Na de militaire putsch in Myanmar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de vrijlating van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere arrestanten geëist. De Veiligheidsraad werd het vandaag eens over een gezamenlijke stellingname waarin de vijftien lidstaten hun “diepe bezorgdheid” uiten over de door het leger afgekondigde uitzonderingstoestand in het land.

 1. Vlaamse over Myanmar: “Schrik is groot dat protest neergeslagen wordt”
  PREMIUM

  Vlaamse over Myanmar: “Schrik is groot dat protest neergesla­gen wordt”

  “Het openbaar vervoer en telefonie werken niet, internet is zwaar verstoord. Banken zijn gesloten, mensen schuiven aan om geld af te halen aan automaten. Ook de winkels gingen dicht en mensen zijn bang dat ze niet aan hun dagelijkse portie rijst zullen raken. In de hoofdstad Naypyidaw zijn demonstraties begonnen tegen de staatsgreep door de militairen, ook al is de schrik groot dat die protesten zullen neergeslagen worden.” Een Vlaamse vrouw die al decennialang in de toeristische sector in Myanmar werkt, doet verslag over de toestand in het land nadat het leger er vannacht de macht greep en leider en omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi oppakte.
 2. Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

  Staats­greep in Myanmar: regerings­lei­der Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

  Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is samen met andere politieke kopstukken in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Enkele uren later riepen militairen de noodtoestand uit voor een periode van een jaar. Een voormalig generaal, Myint Swe, is aangesteld als waarnemend president. Het leger heeft beloofd nieuwe verkiezingen te houden. De macht wordt overgedragen aan de winnende partij als de noodtoestand voorbij is. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft de arrestaties sterk veroordeeld. Dat deden ook Europees president Charles Michel en onze buitenlandminister Sophie Wilmès (MR).
 1. Indiaas ritueel laat dorpelingen dansen in het vuur
  Play

  Indiaas ritueel laat dorpelin­gen dansen in het vuur

 2. Een Stormtrooper bouwen in LEGO? Lastiger dan je denkt!
  Play
  LEGO Masters

  Een Stormtroo­per bouwen in LEGO? Lastiger dan je denkt!