Een gewonde Armeense soldaat wordt met een helikopter weggebracht.
Volledig scherm
Een gewonde Armeense soldaat wordt met een helikopter weggebracht. © EPA

VN-Veiligheidsraad bezorgd over opgelaaid geweld Nagorno-Karabach

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag zijn bezorgdheid uitgesproken over het geweld tussen Armenië en Azerbeidzjan in de regio Nagorno-Karabach. Het oude conflict laaide zondag opnieuw op en dreigt uit te monden in een oorlog tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken in de zuidelijke Kaukasus.

 1. Azerbeidzjaanse ambassade misnoegd om bezoek N-VA-raadslid aan streek die onafhankelijkheid uitriep: “Ik trek me er niks van aan”

  Azerbeid­zjaan­se ambassade misnoegd om bezoek N-VA-raads­lid aan streek die onafhanke­lijk­heid uitriep: “Ik trek me er niks van aan”

  Het Mechels schepencollege verwacht een woordje uitleg van gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA). Het oppositielid bezocht enkele weken geleden de streek Opper-Karabach in Azerbeidzjan, en dat viel niet in goede aarde bij Azerbeidzjaanse ambassade. De ambassade vraagt nu, via het schepencollege, een persoonlijke reactie van Hendrickx. “Ik trek mij hier niks van aan”, aldus het raadslid.
 2. “Azerbeidjan heeft ons de oorlog verklaard”: hevige gevechten tussen Armeense separatisten en Azerbeidzjaans leger eisten al 39 doden

  “Azerbeid­jan heeft ons de oorlog verklaard”: hevige gevechten tussen Armeense separatis­ten en Azerbeid­zjaans leger eisten al 39 doden

  Azerbeidzjan heeft de oorlog verklaard aan het Armeense volk. Dat meldt de Armeense premier. In de regio Nagorno-Karabach, in het zuiden van de Kaukasus, zijn zondag hevige gevechten uitgebroken tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Ook vandaag gaat de strijd tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen verder, met inzet van zware artillerie aan beide kanten, volgens de twee partijen. Er zijn al minstens 39 doden gevallen: 34 aan Armeense kant, 5 aan Azerbeidzjaanse.
 3. Erdogan ontkent dat Armeens gevechtsvliegtuig door Turkse F-16 is neergeschoten
  Buitenland

  Erdogan ontkent dat Armeens gevechts­vlieg­tuig door Turkse F-16 is neergescho­ten

  Een Armeens SU-25-gevechtsvliegtuig, van Russische makelij, is dinsdag neergeschoten door een Turkse F-16, boven Armeens grondgebied. Dat zegt het Armeense ministerie van Defensie dinsdagnamiddag in een korte verklaring. Gevreesd wordt dat dit een verdere escalatie in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, over de enclave Nagorno-Karabach, betekent. Turkije ontkent alvast dat het een Armeens vliegtuig heeft neergeschoten. “Dat is absoluut onwaar”, zegt de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.