VN secretaris-generaal António guterres spreekt de pers toe in de havenstad Odessa, Oekraïne. Sinds begin augustus vertrok meer dan 656.000 ton graan per schip uit Oekraïense havens in de Zwarte Zee.
Volledig scherm
VN secretaris-generaal António guterres spreekt de pers toe in de havenstad Odessa, Oekraïne. Sinds begin augustus vertrok meer dan 656.000 ton graan per schip uit Oekraïense havens in de Zwarte Zee. © ANP / EPA

VN-topman pleit voor open markt voor Russisch voedsel en kunstmest

Kunstmest en landbouwproducten uit Rusland moeten zonder beperkingen op de internationale markt kunnen terechtkomen, om een wereldwijde voedselcrisis te vermijden. Dat heeft António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zaterdag gezegd in Turkije.

  1. Buurtbewoners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson
    Play

    Buurtbewo­ners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson

    In Cherson hebben de hulpdiensten na nieuwe Russische luchtaanvallen hun handen vol met het bergen van alle slachtoffers. Nu de Russische troepen opereren vanaf de overkant van de rivier Dnjepr, vreesden Oekraïense militairen voor nieuwe aanvallen. De Russen richten hun aanvallen daarnaast vooral op woonhuizen en bedrijven, waardoor tientallen burgers het slachtoffer zijn geworden. De Oekraïense Lilia Kristenko kijkt toe hoe het lichaam van haar moeder aan de voorkant van haar huis wordt meegenomen: “Ik haat ze, de Russen. Ze hebben de meest waardevolle mensen uit mijn leven weggerukt.”