Archiefbeeld. In totaal bevinden zich zo'n 12.000 niet-Syriërs in drie kampen in het noordoosten van Syrië.
Volledig scherm
Archiefbeeld. In totaal bevinden zich zo'n 12.000 niet-Syriërs in drie kampen in het noordoosten van Syrië. © AFP

VN roept op tot repatriëring van kinderen van IS-strijders in Syrië

De Verenigde Naties roepen landen van herkomst op om de kinderen van IS-strijders die zich nog in Syrië bevinden, met hun moeders te repatriëren. Dat blijkt uit een rapport van de door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie voor Syrië vandaag. "Staten die burgers hebben in de detentiecentra weten wat er binnen gebeurt", zei commissievoorzitter Paulo Pinheiro, en hij noemde het "schandalig" dat landen de kinderen niet sneller uit de kampen haalden.

13 reacties

 • ANN LIMBOS

  2 jaar geleden
  Heeft de VN ook iets gedaan voor de vrouwen en de kinderen van de mannen die vermoord zijn door dat uitschot ?
 • Kelly Verlinden

  2 jaar geleden
  Laat de moeders daar, voed de kinderen op in een speciaal weeshuis met traumabegeleiding. Vrij van radicale religie, je zal zien wat een prachtige mensen dat nog kunnen worden met de juiste inzet.
 • stefan crama

  2 jaar geleden
  Zou Trump toch gelijk hebben over de rol van de VN, duur en nutteloos.
 • Geert Landsman

  2 jaar geleden
  Zijn ze hier ingeschreven als inwoners? Zijn de kinderen hier aangegeven? Neen, wel dan hoeven we niks. Men is vertrokken om in een andere staat te gaan wonen, dat is eigen keuze. Vanaf dat moment hoeft de Belgische staat niks. Emigratie is iets anders dan in de problemen komen op vakantie or tijdens het werk. Het is een doelbewuste keuze te emigreren en ook permanent, vanaf dan is België NIET verantwoordelijk meer.
 • karel daneels

  2 jaar geleden
  dat de vn ze maar gaat halen en alle kosten betaald en elders is er meer plaats dan in dit overbevolkte land
 1. Ouders van IS-kinderen gaan zelf in beroep tegen (deel van) vonnis over verplichte terugkeer van hun kroost

  Ouders van IS-kinderen gaan zelf in beroep tegen (deel van) vonnis over verplichte terugkeer van hun kroost

  Midden december besliste de Brusselse kortgedingrechter dat tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand en reisdocumenten moesten krijgen zodat ze onder begeleiding naar België konden reizen. De Belgische staat besloot niet in beroep te gaan tegen die beschikking, maar de ouders van de kinderen, die het kort geding hadden ingesteld, doen dat nu wel. Het beroep richt zich weliswaar enkel tegen een deel van de beschikking, waarin de rechter besliste dat de ouders zelf geen bijstand moesten krijgen. Dat melden hun advocaten, meesters Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir, in een exclusief gesprek met Belga.