De grensovergang Bab-al-Hawa
Volledig scherm
De grensovergang Bab-al-Hawa © REUTERS

VN keuren verlenging van grensovergang voor humanitaire hulp in Syrië goed

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem een resolutie goedgekeurd die het VN-mechanisme van grensoverschrijdende hulp voor Syrië met zes maanden verlengt, zonder de instemming van Damascus. Het mechanisme zou zaterdag verstrijken.

 1. Onze reporter chatte twee jaar lang met IS-vrouwen in Syrië: “Vertrekken was de domste beslissing van mijn leven”
  PREMIUM

  Onze reporter chatte twee jaar lang met IS-vrou­wen in Syrië: “Vertrekken was de domste beslissing van mijn leven”

  Ik heb samengeheuld met de vijand. Met terroristen gechat. Twee jaar aan een stuk correspondeerde ik met vrouwen van de Islamitische Staat die gevangen zitten in Syrië. Nu ze op terugkeren staan, is het tijd om te vertellen wat ik heb gehoord en geleerd. Dat er niet zo veel gevaar meer uitgaat van de vrouwen die ik sprak. Dat die allemaal hun eigen drama’s hebben beleefd. Maar ook dat ze nog altijd weinig schuldbesef hebben. Dat hun spijt vooral slaat op wat ze hebben verwoest voor zichzelf en hun naasten. Dat ze geen toekomstdromen meer hebben, maar soms nog wel humor. En dat ik mijn eigen zoon zwarte komijn moet geven als die nog eens koorts zou maken.
 2. De kruisvaarders van Dwekh Nawsha: hoe Jürgen Conings voor het eerst op de radar van de Staatsveiligheid kwam
  PREMIUM

  De kruisvaar­ders van Dwekh Nawsha: hoe Jürgen Conings voor het eerst op de radar van de Staatsvei­lig­heid kwam

  Jürgen Conings kwam in 2015 voor het eerst op de radar van de Belgische inlichtingendiensten. De Staatsveiligheid merkte de militair op in een gesloten Facebook-groep waar financiële steun werd verzameld voor Dwekh Nawsha, een christelijke militie die tegen Islamitische Staat vocht in Irak. Dat blijkt uit het rapport van het Comité I over de zaak-Jürgen Conings dat De Morgen kon inkijken.
 1. Zwaar zieke Amerikaan (31) ziet harttransplantatie door de neus geboord omdat hij niet gevaccineerd is
  Play

  Zwaar zieke Amerikaan (31) ziet harttrans­plan­ta­tie door de neus geboord omdat hij niet gevacci­neerd is

  Een zwaar zieke vader van twee kinderen is in Boston van een wachtlijst voor een harttransplantatie gehaald omdat hij niet gevaccineerd is. DJ Ferguson gelooft niet in de heilzame werking van een prik, maar vreest in zijn specifiek geval ook voor de gevolgen als zijn hartspier ontstoken zou raken. Myocarditis wordt inderdaad beschouwd als een zeldzame bijwerking van coronavaccins.
 2. Russisch leger verspreidt nieuwe beelden van drills aan grens met Oekraïne
  Play

  Russisch leger verspreidt nieuwe beelden van drills aan grens met Oekraïne

  Het Russisch leger heeft nieuwe beelden verspreid van drills aan de grens met Oekraïne. In een verklaring staat dat de gemotoriseerde geweerdivisie wordt ingezet voor een oefening. Rusland heeft naar schatting 100.000 troepen verzameld in de buurt van Oekraïne. Dat doet de vrees vergroten dat het van plan is Oekraïne binnen te vallen. Bovendien heeft het troepen uit Siberië en het Verre Oosten verplaatst voor schiettrainingen. Eerder kondigde het Russisch leger ook een reeks marinemanoeuvres aan. De militaire oefeningen gaan deze maand van start en duren tot en met februari. Meer dan 140 schepen, tientallen vliegtuigen en 10.000 manschappen zijn erbij betrokken.
 3. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.