Talibanstrijders in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
Volledig scherm
Talibanstrijders in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. © REUTERS

VN eisen uitleg van taliban over vermiste vrouwenrechtenactivistes

De Verenigde Naties hebben zaterdag de Afghaanse taliban opgeroepen om informatie te verstrekken over de verblijfplaats van twee vrouwenrechtenactivistes die enkele dagen geleden in Kaboel zouden ontvoerd zijn.

 1. “Onze stem is ons wapen!”, Afghaanse vrouwen vragen taliban om scholen voor meisjes te openen
  Play

  “Onze stem is ons wapen!”, Afghaanse vrouwen vragen taliban om scholen voor meisjes te openen

  Deze Afghaanse vrouwen vormen het Women’s Political Participation Network. Ze protesteren in een afgesloten gebied in Kaboel voor betere vrouwenrechten. Ze vragen de taliban om de scholen voor meisjes over het hele land te openen, want nu is dat enkel het geval in iets meer dan tien provincies. In bovenstaande video is te zien hoe ze tekeningen tonen waarop de taliban hen onderdrukt. De vrouwen scanderen slogans zoals: “Onze stem is ons wapen!” en “Onderwijs, werk en vrijheid leidt tot ontwikkeling!”
 1. Werknemer van Amerikaanse noodcentrale die ophing tijdens oproep schietpartij in Buffalo riskeert ontslag: “Ze liet me achter om te sterven”

  Werknemer van Amerikaan­se noodcentra­le die ophing tijdens oproep schietpar­tij in Buffalo riskeert ontslag: “Ze liet me achter om te sterven”

  Een hulpverlener van de Amerikaanse noodcentrale is geschorst en wordt mogelijk ontslagen nadat ze ophing tijdens een noodoproep van een supermarktwerknemer in de Amerikaanse stad Buffalo (New York), waar zaterdag een dodelijke schietpartij plaatsvond. De manager van de supermarkt ‘Tops Friendly Market’, Latisha, vertelde aan de krant ‘The Buffalo News’ dat ze fluisterde aan de telefoon uit vrees dat de schutter, de 18-jarige Payton Gendron, haar zou horen. De hulpverlener maakte zich kwaad omdat Latisha “te stil praatte” en hing vervolgens op.
 2. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.