Fotomontage HLN: Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en slachtoffers van de watersnoodramp dragen de uit hun overstroomde huis in Sehwan, Pakistan geredde bezittingen
Volledig scherm
Fotomontage HLN: Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en slachtoffers van de watersnoodramp dragen de uit hun overstroomde huis in Sehwan, Pakistan geredde bezittingen © W.K. Yousafzai en Pervez Masih / AP Photo

VN-baas Guterres in Pakistan: “Nog nooit een klimaatslachting van deze omvang gezien”

Ontwikkelingslanden betalen een “gruwelijke prijs” voor de afhankelijkheid van de wereld van fossiele brandstoffen. Dat zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres bij een bezoek aan Pakistan. Dat land is zwaar getroffen door overstromingen na moessonregens die worden toegeschreven aan klimaatverandering.

  1. “Klimaatcatastrofe van het decennium”: Pakistan staat onder water (maar dat is niet alleen de schuld van het klimaat)
    PREMIUM

    “Klimaatca­ta­stro­fe van het decennium”: Pakistan staat onder water (maar dat is niet alleen de schuld van het klimaat)

    Ze zijn wel wat regen gewoon in Pakistan. Maar wat er tegenwoordig uit de lucht valt, is ongezien. Sinds juni regent het er bijna onophoudelijk - tot zeven keer meer dan normaal. De overstromingen hebben zo’n vijfde van het land onder water gezet en al meer dan duizend mensenlevens geëist. De overheid wijst met beschuldigende vinger richting de klimaatopwarming en het Westen, maar krijgt ook veel kritiek van de eigen bevolking.