Dissident Roman Protasevitsj (26) en zijn vriendin werden van boord gehaald en meegenomen na de onvoorziene tussenlanding in Minsk. Het Wit-Russisch regime liet een speurhond opdraven die moest zoeken naar mogelijke explosieven in de bagage.
Volledig scherm
Dissident Roman Protasevitsj (26) en zijn vriendin werden van boord gehaald en meegenomen na de onvoorziene tussenlanding in Minsk. Het Wit-Russisch regime liet een speurhond opdraven die moest zoeken naar mogelijke explosieven in de bagage. © Reuters - RV

Vlucht met Protasevitsj al vóór bommelding omgeleid naar Minsk

Wit-Rusland liet het vliegtuig met dissident Roman Protasevitsj (26) al omleiden voordat per mail een bommelding was binnengekomen. Dat bevestigt de Zwitserse e-mailprovider Proton Technologies AG, dat bereid is om mee te werken aan een onderzoek van Europese autoriteiten naar het incident.

8 reacties

 • Daan Roos

  1 jaar geleden
  Dus het zijn de piloten zelf die het toestel hebben gekaapt? Wat gaan we nog allemaal moeten geloven.
 • Wim De Craene

  1 jaar geleden
  En je moet dan eens opzoeken wat de sancties zijn... Enkel de inwoners zijn slachtoffers, en die kunnen al met moeite deftig eten en onderdak betalen. Weg met deze dictator!!
 • Mathias Van San

  1 jaar geleden
  Of ik ben blind, of de kaart is niet op ware schaal maar ik ben vrij zeker dat op het moment van uitwijking de luchthaven van Vilnius veel dichter en dus de veiligere optie was Dus zelfs bij een “oprechte” bommelding had deze vlucht het geplande traject moeten blijven volgen volgens internationale afspraken rond luchtveiligheid. Had graag wat meer reactie gezien vanuit onze zwakke EU, sancties worden weggelachen en sneller omzeild dan ze geïmplementeerd worden.
 • Paul Kuijer

  1 jaar geleden
  Hier gebeurt helemaal niets mee. EU stelt niets voor!
 • Jan Schrauwen

  1 jaar geleden
  Dit verhaal wordt elke dag ongeloofwaardiger.
 1. Cameraman stopt met filmen tijdens live-uitzending en helpt slachtoffers orkaan Ian: “Alles in orde daar?”
  Play

  Cameraman stopt met filmen tijdens li­ve-uitzending en helpt slachtof­fers orkaan Ian: “Alles in orde daar?”

  Een Australische cameraman heeft, live in de nieuwsuitzending, mensen geholpen die hun huis moesten verlaten door orkaan Ian. De beelden zijn gemaakt in het zwaar getroffen Naples, in de Amerikaanse staat Florida. Terwijl journalist Tim Lester vertelt hoe groot de schade is, zet Glen Ellis zijn camera even op de grond. Hij loopt het water in en helpt mensen met oversteken.
 2. Ouders van Wit-Russische journalist die van vliegtuig werd gehaald vrezen voor zijn leven: “Dit is een terreurdaad”

  Ouders van Wit-Russische journalist die van vliegtuig werd gehaald vrezen voor zijn leven: “Dit is een terreur­daad”

  De ouders van de Wit-Russische journalist en activist Roman Protasevitsj (26), die zondag in Minsk door de Wit-Russische autoriteiten uit een omgeleid Ryanairvliegtuig werd gehaald en werd aangehouden, vrezen voor het leven van hun zoon. “Help hem, alsjeblieft. Ze gaan hem daar vermoorden”, aldus een radeloze moeder Natalja Protasevitsj tegen het persagentschap AFP. Ook de ouders van Sofia Sapega, de 23-jarige vriendin van Protasevitsj die samen met hem werd gearresteerd, maken zich ernstige zorgen over hun dochter. Zij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar, al heeft ze volgens haar ouders niets te maken met politiek.
 1. Loekasjenko zegt dat Wit-Rusland "legaal" heeft gehandeld door vliegtuig met kritische journalist aan boord af te leiden

  Loekasjen­ko zegt dat Wit-Rus­land "legaal" heeft gehandeld door vliegtuig met kritische journalist aan boord af te leiden

  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko vindt dat zijn land correct heeft gehandeld door het vliegtuig met opposant Roman Protasevitsj aan boord af te leiden. "Ik heb legaal gehandeld om de passagiers te beschermen", citeert het staatsnieuwsagentschap Belta de Wit-Russische president woensdag. Er is geen enkele reden om de uitleg van Wit-Rusland over het afgeleide vliegtuig niet te geloven, reageert het Kremlin.