Geen lege winkelstraten in Zweden. De burgers mogen zelf beslissen of ze in hun kot blijven of niet
Volledig scherm
PREMIUM
Geen lege winkelstraten in Zweden. De burgers mogen zelf beslissen of ze in hun kot blijven of niet © BELGAIMAGE

Vlamingen in Zweden vertellen waarom daar geen lockdown nodig is: “Mensen zijn heel gehoorzaam. Als de regering iets vraagt, doén ze dat gewoon”

In Zweden blijven de koffiebars en winkels open, kinderen gaan naar school en bijeenkomsten tot 50 man zijn nog steeds toegelaten. Van strenge regels is geen sprake, ook niet nu het aantal besmettingen blijft stijgen. “Een lockdown opleggen, is niet nodig. De Zweden hebben enorm veel vertrouwen in hun overheid en zijn sneller geneigd om de regels te volgen. Dat is niet zoals in België, waar je meteen heel veel rebellie ziet als er regels worden opgelegd.”

68 reacties

 • Patrick Kelchtermans

  9 maanden geleden
  Ze gaan voor herd immunity, café's, restaurants, alle winkels, … alles is gewoon open en iedereen mag gaan en staan waar hij of zij wil. Als er nauwelijks maatregelen worden genomen, is het nogal wiedes dat niemand de regels overtreedt. Ondertussen hebben wel bijna alle Zweedse virologen een te hoge bloeddruk. Of deze aanpak echt beter is, zal de tijd uitwijzen. Nu is het te vroeg om een oordeel te vellen of anderen met een beschuldigend vingertje na te wijzen.
 • Gino Denil

  9 maanden geleden
  In België hebben we zes regeringen. Dat is al moeilijker om ze te vertrouwen. Vooral als die meesters zijn in creatieve boekhouding/statistiek en strategische informatie verspreiden. Dan wordt het moeilijk om de bevolking achter je maatregelen te krijgen.
 • cindy mertens

  9 maanden geleden
  Er zullen ook niet al te veel Zweden gaan skiën zijn in Italië of Frankrijk ofzo. Plus, België is een grote hub van het vliegverkeer en internationale organisaties.
 • cindy mertens

  9 maanden geleden
  Er zullen ook niet al te veel Zweden gaan skiën zijn in Italië of Frankrijk ofzo. Plus, België is een grote hub van het vliegverkeer en internationale organisaties.
 • Kristine Delacourt

  9 maanden geleden
  Ik geloof er niets van dat ze zoveel gedisciplineerder zijn dan hier. Ze hebben gewoon geluk dat het virus ginder minder hard toeslaat dan hier. Anders zouden ze ook wel hun ‘cool’ verliezen.
 1. China kondigt sancties aan tegen VS over Hongkong en Taiwan

  China kondigt sancties aan tegen VS over Hongkong en Taiwan

  De Chinese regering heeft maandag nieuwe sancties aangekondigd tegen de Verenigde Staten. Daarmee reageert het op eerdere Amerikaanse sancties na de massale arrestatie van prodemocratische betogers in Hongkong. Daarnaast werden ook sancties tegen de Amerikanen genomen als reactie op een virtuele ontmoeting tussen de Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Kelly Craft en de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Dat meldde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying.
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Man beklimt wolkenkrabber in Hongkong met zijn rolstoel
  Play

  Man beklimt wolkenkrab­ber in Hongkong met zijn rolstoel