Geen lege winkelstraten in Zweden. De burgers mogen zelf beslissen of ze in hun kot blijven of niet
Volledig scherm
PREMIUM
Geen lege winkelstraten in Zweden. De burgers mogen zelf beslissen of ze in hun kot blijven of niet © BELGAIMAGE

Vlamingen in Zweden vertellen waarom daar geen lockdown nodig is: “Mensen zijn heel gehoorzaam. Als de regering iets vraagt, doén ze dat gewoon”

In Zweden blijven de koffiebars en winkels open, kinderen gaan naar school en bijeenkomsten tot 50 man zijn nog steeds toegelaten. Van strenge regels is geen sprake, ook niet nu het aantal besmettingen blijft stijgen. “Een lockdown opleggen, is niet nodig. De Zweden hebben enorm veel vertrouwen in hun overheid en zijn sneller geneigd om de regels te volgen. Dat is niet zoals in België, waar je meteen heel veel rebellie ziet als er regels worden opgelegd.”

68 reacties

 • Patrick Kelchtermans

  9 maanden geleden
  Ze gaan voor herd immunity, café's, restaurants, alle winkels, … alles is gewoon open en iedereen mag gaan en staan waar hij of zij wil. Als er nauwelijks maatregelen worden genomen, is het nogal wiedes dat niemand de regels overtreedt. Ondertussen hebben wel bijna alle Zweedse virologen een te hoge bloeddruk. Of deze aanpak echt beter is, zal de tijd uitwijzen. Nu is het te vroeg om een oordeel te vellen of anderen met een beschuldigend vingertje na te wijzen.
 • Gino Denil

  10 maanden geleden
  In België hebben we zes regeringen. Dat is al moeilijker om ze te vertrouwen. Vooral als die meesters zijn in creatieve boekhouding/statistiek en strategische informatie verspreiden. Dan wordt het moeilijk om de bevolking achter je maatregelen te krijgen.
 • cindy mertens

  10 maanden geleden
  Er zullen ook niet al te veel Zweden gaan skiën zijn in Italië of Frankrijk ofzo. Plus, België is een grote hub van het vliegverkeer en internationale organisaties.
 • cindy mertens

  10 maanden geleden
  Er zullen ook niet al te veel Zweden gaan skiën zijn in Italië of Frankrijk ofzo. Plus, België is een grote hub van het vliegverkeer en internationale organisaties.
 • Kristine Delacourt

  10 maanden geleden
  Ik geloof er niets van dat ze zoveel gedisciplineerder zijn dan hier. Ze hebben gewoon geluk dat het virus ginder minder hard toeslaat dan hier. Anders zouden ze ook wel hun ‘cool’ verliezen.
 1. Stevent Zweden af op catastrofe met hun lightversie van coronamaatregelen of heeft het gelijk?
  PREMIUM

  Stevent Zweden af op catastrofe met hun lightver­sie van coronamaat­re­ge­len of heeft het gelijk?

  Zweden heeft in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen aan zijn bevolking geen strikte lockdown opgelegd in de strijd tegen het coronavirus. Wetenschappers waarschuwen voor de mogelijk catastrofale gevolgen daarvan. Maar voorlopig leidt de losse aanpak niet tot rampzalige toestanden, althans volgens de officiële gegevens. Integendeel zelfs: het Scandinavische land kan nog altijd betere cijfers voorleggen dan, bijvoorbeeld, ons land.
 1. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"

 2. Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig
  Play

  Brandweer redt kind dat vastzit in haar speeltuig