Migranten uit Myanmar vertrappelen voor de ambassade van Myanmar in de Thaise hoofdstad Bangkok een poster met de beeltenis van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, aan wie de Myanmarese militairen de macht hebben overgedragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Migranten uit Myanmar vertrappelen voor de ambassade van Myanmar in de Thaise hoofdstad Bangkok een poster met de beeltenis van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, aan wie de Myanmarese militairen de macht hebben overgedragen. © AFP

Vlaamse over Myanmar: “Schrik is groot dat protest neergeslagen wordt”

“Het openbaar vervoer en telefonie werken niet, internet is zwaar verstoord. Banken zijn gesloten, mensen schuiven aan om geld af te halen aan automaten. Ook de winkels gingen dicht en mensen zijn bang dat ze niet aan hun dagelijkse portie rijst zullen raken. In de hoofdstad Naypyidaw zijn demonstraties begonnen tegen de staatsgreep door de militairen, ook al is de schrik groot dat die protesten zullen neergeslagen worden.” Een Vlaamse vrouw die al decennialang in de toeristische sector in Myanmar werkt, doet verslag over de toestand in het land nadat het leger er vannacht de macht greep en leider en omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi oppakte.

  1. Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

    Staats­greep in Myanmar: regerings­lei­der Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

    Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is samen met andere politieke kopstukken in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Enkele uren later riepen militairen de noodtoestand uit voor een periode van een jaar. Een voormalig generaal, Myint Swe, is aangesteld als waarnemend president. Het leger heeft beloofd nieuwe verkiezingen te houden. De macht wordt overgedragen aan de winnende partij als de noodtoestand voorbij is. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft de arrestaties sterk veroordeeld. Dat deden ook Europees president Charles Michel en onze buitenlandminister Sophie Wilmès (MR).