Vlaamse op La Palma is alles kwijt: “Heb enkel mijn kat en wat papieren kunnen redden”
De lavastroom op het Spaanse eiland La Palma heeft gisteravond de zee bereikt. Daar werd al dagen voor gevreesd, er kunnen zo zure dampen ontstaan. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied en maakt 10,5 miljoen euro vrij. Dat is nodig, al zeker zeshonderd huizen zijn vernietigd. Ook de Vlaamse Ingrid Asseloos is alles kwijt, vertelt ze in VTM NIEUWS.
Op videobeelden is te zien hoe witte stoom opsteeg vanaf de kustlijn bij Playa Nueva, waar de lava de zee in stroomde. Experts waarschuwden eerder voor mogelijke explosies en uitstoot van giftige gassen wanneer de lava de zee zou bereiken.
Wat gebeurt er als lava in de zee terechtkomt?
De lava komt in het water terecht waarna er in de eerste plaats heel wat witte stoom te zien is. Op dat moment komen er ook (schadelijke) zoutzuurgassen vrij. Daarnaast is er sprake van een thermische explosie omdat de zee heel snel opwarmt. Tot slot kan er vulkanisch glas gevormd worden en in de stoomwolken terechtkomen.
Waarom is het gevaarlijk?
“Zodra de lavastroom in het zeewater terecht komt, gaat het zeewater verdampen. Op die manier worden er MgCl2 zouten gevormd. Die lossen op hun beurt weer op in zeewater waardoor zoutzuurgas (HCI) vrijkomt”, legt onze wetenschapsexpert Martijn Peters uit.
Zoutzuurgas is bijzonder irriterend voor de ogen en luchtwegen. Vooral bij mensen met luchtwegproblemen en astma kan het goedje voor veel hinder zorgen. In de nabije omgeving (enkele tientallen meters van de plaats waar de lava in de zee komt) moeten personen beschermende kledij dragen om hun lichaam te beschermen tegen permanente schade.
Voor wie is het gevaarlijk?
“De grote gevarenzone is de directe omgeving - enkele tientallen meters verwijderd van de plek waar de lava in de zee stroomt”, aldus Peters. Daar is de concentratie aan zoutzuurgassen bijzonder groot waardoor deze schade kunnen aanrichten aan het lichaam.
Enkele honderden meters verder is de concentratie aan zoutzuurgassen al gedaald “tot onder de grenswaarde van wat schadelijk is”. Enkele kilometers verder, dus zeker op de naburige eilanden, moet men zeker geen schrik hebben. Daar is de concentratie aan zuren zo klein geworden dat er helemaal geen hinder meer wordt ondervonden.
Voor het zeeleven is de lavastroom niet meteen schadelijk, althans niet op lange termijn: “In de directe omgeving zal je geen leven meer terugvinden. Het water is er enorm heet en er is sprake van wat vervuiling. Maar het zal de biodiversiteit op lange termijn niet aantasten. Soms kan het zelfs gunstig zijn.”
Wat nu?
Wetenschappers blijven de vulkaan in de gaten houden. Zo kijken ze hoeveel zwaveldioxide en lava er vrijkomt wordt. Op basis daarvan kunnen ze zien of de vulkaan aansterkt en de activiteit toeneemt of uitdooft. “Voorlopig zijn er nog geen indicaties dat de vulkaan aan het uitdoven is. Het kan nog wel enkele weken tot maanden duren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Deze week in 1934: “Regen van duizend geweerschoten” maakt einde aan geromantiseerde moordtocht van Bonnie en Clyde
Wereldberoemd werden ze in de jaren dertig toen de Grote Depressie lelijk huishield in de VS. Het Amerikaanse crimikoppel Bonnie en Clyde overviel een tiental banken en vermoordde dertien mensen, onder wie negen agenten. Maar op 23 mei 1934, deze week exact 88 jaar geleden, liepen Bonnie en Clyde op een landweg in Louisiana in een hinderlaag van de Amerikaanse politie en werden ze zelf koelbloedig doodgeschoten. -
-
Wetenschappers lossen 90 jaar oud mysterie van Pompeii op: waarom probeerden deze twee slachtoffers niet te vluchten?
Wetenschappers hebben nieuwe “genetische geheimen” onthuld na onderzoek van de stoffelijke resten van inwoners van de Romeinse stad Pompeii, die in 79 na Christus met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius. Het gaat meer bepaald om het DNA uit de beenderen van een man en een vrouw, die reeds in 1933 werden opgegraven. Het is de eerste keer dat een volledige reeks genetisch materiaal, of een ‘genoom’, van een Pompeijaan wordt ontcijferd. Daarmee hebben de wetenschappers een mysterie van maar liefst 90 jaar kunnen oplossen. Zo blijkt nu dat de twee slachtoffers niet probeerden te vluchten tijdens de uitbarsting omdat de man daarvoor te ziek was. -
“Ik was 16 jaar toen je me ontmaagdde”: vrouw confronteert dominee voor volle kerk met seksueel misbruik
Een Amerikaanse dominee heeft voor een volle kerk moeten toegeven dat hij als 38-jarige seksuele contacten had met een 16-jarig meisje. John B. Lowe (65) probeerde de zaak in eerste instantie nog te minimaliseren, maar daarna confronteerde Bobi Gephart (43) hem met het seksueel misbruik. “Ik was amper 16 jaar toen je me ontmaagdde", klonk het. De nachtmerrie zou daarna nog negen jaar blijven duren. -
Woede in Brazilië na vergassen van psychotische zwarte man in achterbak politiewagen
In Brazilië is grote woede ontstaan na de dood van een zwarte man met een psychische aandoening, die vastgebonden in de achterbak van een politieauto werd gelegd, waarna agenten daar pepperspray en traangas in spoten. -
Vliegtuig met 22 mensen aan boord verdwenen in Nepal
Een vliegtuig met 22 personen aan boord is vermist in Nepal. Het toestel van de private luchtvaartmaatschappij Tara Air vloog tussen de toeristische stad Pokhara en Jomsom, een plaats 70 kilometer noordwaarts.