Vijftig jaar geleden werden op ‘Bloody Sunday’ 14 Noord-Ierse manifestanten doodgeschoten
Het is vandaag/zondag 50 jaar geleden dat 14 mensen om het leven kwamen in Derry, in Noord-Ierland, toen Britse soldaten het vuur openden op een protestmars voor burgerrechten. ‘Bloody Sunday’ werd zo een van de meest bloederige gebeurtenissen in het meer dan drie decennia durende conflict tussen de katholieke republikeinen en protestantse unionisten in Noord-Ierland.
De voornamelijk republikeinse Northern Ireland Civil Rights Association organiseerde op 30 januari 1972 een protestmars voor burgerrechten in Derry (officieel Londonderry), hoewel dat door de Noord-Ierse autoriteiten verboden werd.
Noord-Ierland werd al sinds de splitsing van het eiland in 1921 politiek, economisch en sociaal gezien gedomineerd door de protestanten. Enkele jaren voor die bewuste Bloody Sunday begon in Bogside, de nationalistische wijk van Derry, een vaak gewelddadige protestbeweging tegen de discriminatie door de protestantse "apartheidsregering". In de zomer van 1969 werd vanwege de hoog oplopende spanningen het Britse leger ontplooid.
De duizenden katholieke manifestanten - met op kop het Britse katholieke parlementslid Bernadette Devlin - die op die bewuste 30 januari 1972 samenkwamen in Derry, protesteerden onder meer tegen de opsluiting zonder proces van katholieke militanten. Het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland voerden die praktijk in de zomer van 1971 in, na een stijgend aantal bomaanslagen. De republikeinen zagen daarin dan weer de Britse willekeur en het "nationale verzet".
Echte kogels
De Britse autoriteiten lieten de mars uiteindelijk toch plaatsvinden ondanks het verbod, maar sloten wel de toegang af tot Guildhall Square, het eindpunt van de mars. De manifestanten werden omgeleid, maar sommigen trokken naar de legerbarricade en bekogelden de soldaten met stenen. De militairen reageerden met traangas, het waterkanon en rubberen kogels. Wanneer de soldaten het bevel kregen om over te gaan tot arrestaties liep het helemaal uit de hand: de soldaten schoten met echte kogels. Dertien (ongewapende) burgers, onder wie zes 17-jarigen, stierven die dag zelf, een veertiende enkele maanden later in het ziekenhuis. Zestien anderen raakten gewond door de kogels, sommigen van hen waren er erg aan toe.
Volgens de inwoners van Bogside schoten de militairen op iedereen die bewoog. Parlementslid Bernadette Devlin sprak van "een collectieve massamoord door het Britse leger". Een woordvoerder van het leger stelde dan weer dat de militairen reageerden op schoten van de manifestanten, die hij "terroristen" van de paramilitaire groepering IRA noemde.
Onderzoek
Een eerste onderzoek van de Britse regering, onder leiding van Lord John Widgery, pleitte al in april 1972 de soldaten vrij van schuld. Het rapport volgde het leger: de militairen zouden enkel geschoten hebben omdat ze zelf onder vuur lagen, en veel betogers zouden bewapend geweest zijn. Geen enkele soldaat werd bestraft. Het onderzoek werd door de katholieke gemeenschap beschouwd als een witwasoperatie, en er begon een jarenlange campagne voor een nieuw onderzoek.
Dat nieuwe onderzoek kwam er uiteindelijk, onder leiding van Lord Mark Saville. In de in 2010 vrijgegeven resultaten stond dat de acties van de Britse soldaten "niet te rechtvaardigen" en "onverdedigbaar" waren. De Britse premier David Cameron bood destijds namens de regering meteen zijn excuses aan.
Troubles
De huidige premier Boris Johnson noemde Bloody Sunday woensdag nog "een tragische dag in onze geschiedenis" en "een van de meest sombere binnen de 'Troubles'" tussen de unionisten, die willen dat Noord-Ierland tot het Verenigd Koninkrijk behoort en de republikeinen, die een hereniging met Ierland willen.
Over een plan over hoe omgegaan moet worden met de nalatenschap van de Troubles, is er nog geen nieuws. Daar is vraag naar omdat heel veel moorden en geweldplegingen nooit zijn opgelost, waardoor families nog steeds met vragen zitten. Een eerder plan, om amnestie te bieden voor alle misdrijven uit die tijd, was geen optie voor de Noord-Ierse partijen en slachtofferorganisaties.
Meer dan 3.600 doden
Tijdens de meer dan 30 jaar durende Troubles kwamen meer dan 3.600 mensen om en raakten tienduizenden anderen gewond. Het conflict kwam officieel tot een einde met het Goedevrijdagakkoord van 1998.
Dat betekent echter niet dat de spanningen volledig zijn gaan liggen, zeker nadat in 2017 de eenheidsregering uiteenviel die tot stand kwam in het kader van het vredesproces. In 2019 werd tijdens rellen nog een journaliste doodgeschoten. En ook de brexitonderhandelingen, waarbij de "zachte grens" tussen Noord-Ierland en Ierland op het spel stond, zorgden voor spanningen.
Verschillende herdenkingsplechtigheden
Sinds donderdag vinden in Derry verschillende herdenkingsplechtigheden plaats. Volgens de krant Irish Times zal de Ierse premier Micheál Martin zondag/vandaag een krans neerleggen bij het herdenkingsmonument en spreken met de families van de slachtoffers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fanatieke Trump-aanhanger en Congreslid Marjorie Taylor Greene roept op tot protest
Het radicale Republikeinse Congreslid en Trump-vertrouwelinge Marjorie Taylor Greene heeft op Twitter opgeroepen tot protest na de aanklacht tegen de voormalige president. "Ik zal dinsdag naar New York trekken. We moeten protesteren tegen de ongrondwettelijke heksenjacht", stelde Greene. "We gaan president Trump steunen en protesteren tegen de tirannen", vervolgde het Congreslid. "Ik zie jullie dinsdag." -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
PREMIUM
“Ik heb het gehad met de haat van onze ouders”: jonge Britten zijn wanhopig na de brexit
Voor het eerst merken de Britten de effecten van de brexit in hun dagelijks leven. De bevoorrading van winkels en tankstations stokt. Maar onder de oppervlakte speelt er veel meer. Fotograaf HJ Hunter reisde door Engeland, Schotland en Noord-Ierland en ontdekte dat pubers en adolescenten worstelen met het verdeelde koninkrijk. -
Inflatie eurozone neemt verder af tot 6,9 procent in maart
Het dagelijks leven in de eurozone is in maart 6,9 procent duurder geworden dan een jaar eerder, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een voorlopige raming. Daarmee is het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied weer wat verder afgenomen ten opzichte van voorgaande maanden. In februari bedroeg de inflatie in de eurozone nog 8,5 procent. -
Drie nieuwe advocaten sluiten rijtje van controversiële juristen aan Trumps zijde
Ex-president Donald Trump versleet de voorbije jaren advocaten aan ijltempo. De raadsmannen en -vrouwen moeten hem voortdurend bijstaan in hachelijke situaties en Trump geeft zelf toe dat het geen gemakkelijke taak is. “Ik zeg soms tegen een advocaat: ‘Weet je zeker dat je me wilt vertegenwoordigen? Ik denk dat je een fout maakt. Waar heb je het voor nodig?” vertelde hij maandag op Fox News. Zijn nieuwe juridische team sluit zich nu aan bij het bonte gezelschap Trump-advocaten waarmee we de voorbije jaren mochten kennismaken. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet.