Libië verkeert in chaos sinds de val van dictator Moammar al-Kadhafi in 2011 en is politiek uiteengevallen. Er zijn twee rivaliserende regeringen, een in Tripoli en een andere in Tobroek.
Volledig scherm
Libië verkeert in chaos sinds de val van dictator Moammar al-Kadhafi in 2011 en is politiek uiteengevallen. Er zijn twee rivaliserende regeringen, een in Tripoli en een andere in Tobroek. © AP

Vijf doden bij gevechten in Libië

Bij gevechten tussen gewapende milities in Libië zijn zeker vijf mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen. Dat melden de hulpdiensten. Dertien anderen raakten gewond.

 1. Onderhandelingen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent ayatollah Khamenei

  Onderhande­lin­gen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent ayatollah Khamenei

  De protesten die nu al meer dan twee maanden aan de gang zijn in Iran zullen niet ten einde komen door onderhandelingen met de Verenigde Staten, volgens ayatollah Ali Khamenei. “Washington zal altijd meer eisen”, zo zegt de hoogste religieuze leider van Iran. De aanleiding voor de protesten was de dood van Mahsa Amini, die stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie. Volgens Teheran worden de “rellen” aangemoedigd door het Westen, en in het bijzonder door de Verenigde Staten.
 2. Guterres waarschuwt wereldleiders voor "winter van wereldwijde ontevredenheid" en roept op overwinsten oliemaatschappijen te belasten

  Guterres waarschuwt wereldlei­ders voor "winter van wereldwij­de ontevreden­heid" en roept op overwin­sten oliemaat­schap­pij­en te belasten

  Bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dinsdag in New York, schetste secretaris-generaal Antonio Guterres een pessimistisch beeld van de situatie waarin de wereld zich vandaag bevindt. "De internationale gemeenschap is niet klaar of bereid om die grote dramatische uitdagingen van onze tijd aan te pakken", zei Guterres in zijn openingstoespraak. Er dreigt "een winter van wereldwijde ontevredenheid", vanwege de vele crisissen die de mensheid treffen.
 1. Zeker 23 doden bij gevechten in Libische hoofdstad Tripoli, vrees voor nieuwe oorlog

  Zeker 23 doden bij gevechten in Libische hoofdstad Tripoli, vrees voor nieuwe oorlog

  In Libië is het geweld weer opgelaaid. Rivaliserende groeperingen beschoten elkaar in Tripoli. Daarbij zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid minstens 23 doden gevallen, onder wie 17 burgers; 87 personen raakten gewond. De vrees bestaat dat de strijd om de hoofdstad weer uitgroeit tot een grootschalig conflict in het olierijke Noord-Afrikaanse land, dat al jaren in een ernstige politieke crisis verkeert.