Een van de ontslagen agenten blijft minutenlang zijn knie in de nek van George Floyd planten. Na de dood van de man kwamen duizenden inwoners van Minneapolis uit protest op de been.
Volledig scherm
Een van de ontslagen agenten blijft minutenlang zijn knie in de nek van George Floyd planten. Na de dood van de man kwamen duizenden inwoners van Minneapolis uit protest op de been. © AP

Vier agenten ontslagen na dood ongewapende zwarte arrestant in Minneapolis, duizenden woedende demonstranten op straat

Vier agenten in de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota, zijn ontslagen nadat een zwarte man die ze maandag arresteerden in het ziekenhuis stierf. Dat heeft een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Jacob Frey bekendgemaakt. Op videobeelden is te zien hoe een agent minutenlang met zijn knie op de nek van de man, George Floyd, zit, hoewel die roept dat hij geen adem krijgt en omstaanders de agent aanmanen zijn knie van hem te halen. 

  1. Vogelspotter in Central Park vraagt baasje om hond aan leiband te houden, maar zij belt de politie: “Een zwarte man bedreigt mij”

    Vogelspot­ter in Central Park vraagt baasje om hond aan leiband te houden, maar zij belt de politie: “Een zwarte man bedreigt mij”

    Christian Cooper ging gisterochtend, zoals elke dag in deze coronaperiode, vogels spotten in het beroemde Central Park in het New Yorkse Manhattan, toen hij een loslopende hond zag waar dat niet mocht. Hij verzocht het baasje om de cockerspaniël aan de leiband te houden, maar de vrouw weigerde en belde in plaats daarvan zélf de politie met de boodschap: “Een zwarte man bedreigt mij met de dood.”
  2. “Ik kan niet ademen”: zwarte man sterft nadat hij minutenlang knie van agent in de nek geplant krijgt

    “Ik kan niet ademen”: zwarte man sterft nadat hij minuten­lang knie van agent in de nek geplant krijgt

    Schokkende beelden uit het Amerikaanse Minneapolis: een zwarte man is er gestorven nadat een agent hem minutenlang met zijn knie in de nek tegen de grond geklemd hield. Het slachtoffer stamelde verschillende keren dat hij niet meer kon ademen, maar daar had de politie geen oren naar. Kort nadat hij bewusteloos in een ambulance afgevoerd werd, zou hij sterven. Vier betrokken agenten zijn ontslagen.