Video van Oekraïense soldaten die bange vrouw “belagen” blijkt Russische propaganda te zijn
Een video die zou tonen hoe Oekraïense soldaten een Russische vrouw met een kind belagen en intimideren, blijkt in scène te zijn gezet. Dat meldt het onderzoekscollectief Bellingcat. Pro-Russische figuren deelden de beelden op sociale media, in een poging om de reputatie van het Oekraïense leger te besmeuren. Maar een grondige factcheck van de video bewijst nu dat het incident helemaal niet heeft plaatsgevonden.
KIJK. De video van Oekraïense soldaten die een Russische vrouw belagen blijkt nep te zijn
De beruchte dashcambeelden tonen hoe een wagen met een Oekraïense vlag de auto van een “Russische vrouw” inhaalt en voor haar stopt. Twee soldaten in “Oekraïense legeruniformen” stappen uit. Eén van hen stapt naar de bestuurster en verwijt haar dat ze het militaire konvooi zou hebben ingehaald. “Uitschot, ken je de verkeersregels? Heb je de colonne gezien? Heb je mijn mannen gezien, mijn uitrusting, mijn maat die je bijna omver reed?, sneert de “soldaat”. Zodra hij hoort dat de vrouw Russisch spreekt terwijl hij haar documenten controleert, eist hij dat ze naar het Oekraïens overschakelt en noemt hij haar een “varken”.
De vrouw zegt tegen de Oekraïner dat hij haar niet mag beledigen, waarop luide klappen te horen zijn. De vrouw schreeuwt “wat doe je? Ik heb een kind!”. De Oekraïner stapt weg en schiet met zijn wapen in de lucht. Daarna stapt hij terug in de wagen en rijdt hij samen met zijn kompaan weg.
De valse video werd vorige week gedeeld door prominente pro-Russische figuren en autoriteiten, waaronder het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een tijdstempel zou aantonen dat de beelden van 24 maart dateren, maar na een factcheck blijkt nu dat de video in scène is gezet.
Foute locatie
Verschillende internetgebruikers en autoriteiten gingen aan de slag om de authenticiteit van de beelden te verifiëren. Enkele Oekraïners benadrukten ten eerste dat dashcams in Oekraïne al bijna een jaar verboden zijn. Op die manier probeert het land de verspreiding van informatie over de Oekraïense strijdkrachten tegen te gaan.
Ten tweede toont een geolocatie van de video dat de beelden niet aan de Oekraïense frontlinie zijn opgenomen, maar wel zo’n 30 kilometer verder, in een gebied dat onder Russische controle staat. Het “incident” werd meer bepaald gefilmd op een kruispunt ten zuidoosten van Donetsk, de hoofdstad van de gelijknamige Oekraïense regio, die Rusland illegaal heeft geannexeerd. De militaire “colonne” waar de soldaat het in de video over heeft, zou met andere woorden één van de meest gevaarlijke frontlijnen in Oekraïne hebben moeten oversteken en 30 kilometer verder hebben moeten rijden in Russisch bezet gebied om de vrouw aan te spreken – wat onwaarschijnlijk is.
Het Telegramkanaal Moscow Calling deelde ook satellietbeelden van het gebied. Een abonnee van het kanaal die in Donetsk woont, zou de locatie vervolgens hebben bezocht en nam een foto van de bomen langs de weg. En die komen exact overeen met de bomen en takken in de video.
Ook Russen krabbelen terug
Zodra duidelijk was dat de beelden fake waren, krabbelden de meeste pro-Russische profielen terug, aldus Bellingcat. Ze gaven toe dat de video inderdaad “nep bleek te zijn”. De pro-Russische Oekraïense politicus Oleg Tsarev schreef het volgende op Telegram: “Wat betreft die video die iedereen heeft gepubliceerd: hij leek me vanaf het begin al verdacht.”
Het is niet de eerste keer dat Russen neppe video’s ten koste van het Oekraïense leger verspreiden. Ook twee dagen voor de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne, op 24 februari 2022, ontmaskerde Bellingcat twee misleidende video’s. De ene zou “een aanval van Oekraïense saboteurs op chloortanks” tonen, terwijl de andere de nasleep van een opgezette explosie, waarbij zogezegd “burgers waren omgekomen”, in beeld bracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
KIJK. Verenigde Staten geven beelden vrij van “onveilig” incident met Chinees oorlogsschip
De Verenigde Staten en China kibbelen over een incident met oorlogsschepen dat plaatsvond in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de “onveilige interactie” tussen beide landen. Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon de pas afgesneden hebben. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
-
Iran stelt eerste eigen hypersonische raket voor: maximumsnelheid van 18.500 km/u
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
PREMIUM
Protest voor Sanda Dia breidt uit naar Nederland (waar zelfs Black Lives Matter- en klimaatactivisten mee betogen)
Het protest tegen het Reuzegom-arrest deint uit naar Nederland. Morgen wordt er betoogd bij de Belgische ambassade in Den Haag, door organisaties die ook strijden tegen Zwarte Piet. Ook in België gaat het protest verder. “We plannen misschien iets groots”, zegt Eliza Plesea, organisator in Brussel. -
België bepleit Europese aanpak van Iraanse gijzeldiplomatie: “Wat we de voorbije dagen hebben gedaan, toont dat dit werkt”