Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.
Volledig scherm
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. © REUTERS

Vicevoorzitter Europese Commissie Timmermans over klimaatcrisis: vechten om water en eten kan lot kleinkinderen zijn

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vreest dat de klimaatcrisis ervoor kan zorgen dat zijn kleinkinderen ooit moeten vechten om water en voedsel. “Dat is het lot van onze kleinkinderen als we niet nu handelen”, zei Timmermans donderdag tijdens een online bijeenkomst van Grootouders voor het Klimaat.

  1. Klimaatexpert Pieter Boussemaere over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”
    PREMIUM

    Klimaatex­pert Pieter Boussemae­re over akkoord in Glasgow: “Vroeger zag onze toekomst er apocalyp­tisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensge­vaar­lijk”

    Op de klimaattop in Glasgow bereikten de 197 deelnemende landen zaterdagavond een akkoord. Op het laatste nippertje slaagden China en India erin de tekst rond steenkool te laten verwateren. “Uitfaseren” van steenkoolcentrales werd vervangen door “verminderen”. Het akkoord bevat zo onvoldoende engagement om de maximum 1,5 graden opwarming, zoals in 2015 afgesproken in Parijs, te verwezenlijken. “Begin 2015 leek het nog alsof we afstevenden op 4 graden opwarming, met dit akkoord nog op 2,4 tot 2,7 graden. Vroeger zag onze toekomst er apocalyptisch uit, nu is ze nog ‘slechts’ levensgevaarlijk”, stelt klimaatexpert Pieter Boussemaere.