Ghulam Isaczai zou maandag spreken op de top in New York, maar heeft zichzelf zondag teruggetrokken.
Volledig scherm
Ghulam Isaczai zou maandag spreken op de top in New York, maar heeft zichzelf zondag teruggetrokken. © AFP

Vertegenwoordiger Afghanistan houdt dan toch geen toespraak op VN-top

Een gezant van de afgezette regering in Afghanistan zal dan toch geen toespraak houden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ghulam Isaczai zou maandag spreken op de top in New York, maar heeft zichzelf zondag teruggetrokken.

 1. Robin Ramaekers spreekt met Afghaanse vrouwenrechtenactiviste: “Wij vragen echt niet veel”
  Play

  Robin Ramaekers spreekt met Afghaanse vrouwen­rech­ten­ac­ti­vis­te: “Wij vragen echt niet veel”

  In Afghanistan mogen meisjes ouder dan twaalf nu al niet meer naar school gaan. Dat heeft VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers zelf kunnen vaststellen in de hoofdstad Kaboel. Een klas van 30 leerlingen is sinds het talibanregime geslonken tot 8 leerlingen. Volgens de taliban is het maar tijdelijk, maar het is duidelijk dat vrouwenrechten in Afghanistan zwaar onder druk staan. Dat vertelt ook de bekendste vrouwenrechtenactiviste van Afghanistan: “De toekomst voor de Afghaanse vrouwen ziet er donker uit. We vragen echt niet veel, we willen gewoon naar school kunnen gaan.” Indien er geen verandering komt, ziet ze geen andere oplossing dan protesteren. “En deze keer zullen het meer dan vijftien mensen zijn. Dan zal het om een half miljoen mensen gaan.”
 2. Dit is de échte identiteit van de vrouwen die door Poetin opgevoerd werden als “moeders van Russische militairen”

  Dit is de échte identiteit van de vrouwen die door Poetin opgevoerd werden als “moeders van Russische militairen”

  “Geloof niet alles wat je op tv en internet ziet.” Die goede raad gaf de Russische president Vladimir Poetin gisteren tijdens een ontmoeting met moeders van Russische militairen die aan het front in Oekraïne vechten. En hij had gelijk, want de meeting bleek een vooraf opgenomen schijnvertoning te zijn. De vrouwen aan tafel waren zorgvuldig uitgekozen voormalige regeringsfunctionarissen, politici uit zijn partij en zelfs een patriottische regisseur. Een overzicht.