11 september 2001: het tweede gekaapte passagiersvliegtuig vliegt de tweede World Trade Center-toren in New York binnen. Niet veel later storten beide kantoorgebouwen in.
Volledig scherm
11 september 2001: het tweede gekaapte passagiersvliegtuig vliegt de tweede World Trade Center-toren in New York binnen. Niet veel later storten beide kantoorgebouwen in. © EPA

Vertaalster Duitse inlichtingendienst blundert: cruciale waarschuwing voor 9/11 raakte niet tot bij Amerikanen

Een vertaalster van de Duitse inlichtingendienst BND heeft in de periode vóór de aanslagen van 11 september 2001 (minstens 2.977 doden) onderschepte informatie niet als cruciaal beoordeeld, waardoor deze niet tot bij de Amerikanen terechtkwam. In het bericht kwam naar voren dat een groep Arabische mannen lessen volgde aan een vliegschool in de VS en geld geen enkele rol speelde. Dat meldt het onderzoeksplatform Argos van de Nederlandse omroep VPRO.

10 reacties

 • marc huyghebaert

  2 jaar geleden
  Wie ligt daar nu wakker van - hebben andere dingen aan het hoofd
 • Hugo BAVRE

  2 jaar geleden
  Vriendjespolitiek is bijna niet uit te sluiten. Carrière, seks, geld, chantage...zwakke leiders.
 • Pieter Verhulst

  2 jaar geleden
  Of ze wilde het niet vertalen en stak het bewust weg.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Interessanter is om te weten van wie dat onderschept bericht was. Was dat van de Italianen met hun goede connecties met de Arabische wereld dan sliepen die in elk geval toch ook.
 • Francky Libbrecht

  2 jaar geleden
  Achteraf praten is makkelijk! Verwijten evenzo...
 1. Franse autoriteiten gaan verzwakte orka in Seine naar zee proberen lokken door middel van geluidsprikkels
  Update

  Franse autoritei­ten gaan verzwakte orka in Seine naar zee proberen lokken door middel van geluids­prik­kels

  De Franse autoriteiten gaan de verdwaalde orka die sinds enkele weken in de Seine rondzwemt terug naar de zee proberen te gidsen met behulp van geluidsprikkels. “Er is gekozen voor een voorzichtige interventiemethode”, meldt de prefectuur van het Franse departement Seine-Maritime. Aangezien de gezondheidstoestand van het dier er niet goed uitziet, zal er een poging worden ondernomen om het leven van de orka te redden.