Gesloten winkels in het centrum van Amersfoort.
Volledig scherm
Gesloten winkels in het centrum van Amersfoort. © ANP

Verschillende Nederlandse winkels openen uit protest tegen lockdown: “Dat is ons recht”

In meerdere steden zijn zaterdag niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Jan Meerman, directeur van de Nederlandse winkeliersorganisatie INretail, verwacht dat er hoop aan de horizon gloort. Winkels zullen met beperkingen open kunnen, denkt hij. En dat is nodig: “Je ziet de onmacht van ondernemers.”

 1. “Een godsgeschenk, die lockdown bij onze noorderburen”: ook ná Nieuwjaar vinden Nederlanders massaal hun weg naar Antwerpen
  PREMIUM
  Antwerpen

  “Een godsge­schenk, die lockdown bij onze noorderbu­ren”: ook ná Nieuwjaar vinden Nederlan­ders massaal hun weg naar Antwerpen

  De koopjesperiode begint pas maandag. Toch was het vanmiddag bijzonder druk in de Antwerpse binnenstad. En ja hoor, opnieuw vonden opvallend veel Nederlanders hun weg naar de Scheldestad. Winkeliers en horeca-ondernemers zien het allemaal graag gebeuren: dankzij de drukte van de voorbije weken behaalden ze 20 à 30 procent méér omzet dan verwacht. Een nieuwe ‘Nederlandse invasie’ wordt volgende week zaterdag voorspeld.
 2. Zoveel heeft de Nederlandse invasie in Antwerpen opgeleverd: “300% meer omzet. Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk”
  PREMIUM

  Zoveel heeft de Nederland­se invasie in Antwerpen opgeleverd: “300% meer omzet. Het is waanzinnig en fantas­tisch tegelijk”

  De Nederlanders doen al ruim twee weken menige wenkbrauw fronsen omdat ze in grote hordes naar Antwerpen afzakken om te shoppen en op restaurant te gaan, terwijl er in hun land een harde lockdown is. Maar Antwerpse ondernemers zien het graag gebeuren. Samen met horeca-uitbaters en winkeliers maakt onze reporter de financiële balans: hoe luid heeft die Hollandse invasie de kassa doen rinkelen?
 3. Twee jaar na dood George Floyd: strengere regels voor federale politie VS

  Twee jaar na dood George Floyd: strengere regels voor federale politie VS

  Twee jaar na de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd dringt de Amerikaanse president Joe Biden aan op strengere regels voor de federale politie. Zonder het vertrouwen van de mensen kunnen de veiligheidsautoriteiten hun taken niet vervullen, zei Joe Biden woensdagmiddag in Washington, bij het ondertekenen van een bijbehorend decreet. De familieleden van Floyd waren ook aanwezig in het Witte Huis. Biden bracht Floyds dochter Gianna mee op het podium.