Het gebruik van de procedure om de president af te zetten was tot voor kort ondenkbaar, maar intussen staan vicepresident Pence en president Trump lijnrecht tegenover elkaar.
Volledig scherm
Het gebruik van de procedure om de president af te zetten was tot voor kort ondenkbaar, maar intussen staan vicepresident Pence en president Trump lijnrecht tegenover elkaar. © AFP

“Verschillende ministers bespreken afzetting van Trump”: wat is het 25e amendement precies?

Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw door de aanhangers van de president, meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. De vicepresident en een meerderheid van het kabinet kunnen het initiatief nemen om een president af te zetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet, als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. “De macht van de president kan zo meteen worden geneutraliseerd”, zegt politicoloog Bart Kerremans.

54 reacties

 • Diana De Wit

  1 week geleden
  Hopelijk slagen ze in hun opzet. Vooral voor later zodat Trump zich NOOIT meer kandidaat kan stellen voor het presidentschap! 1 keer was al 1 keer teveel!
 • Jef Klabas

  1 week geleden
  DE politiek-correcten zijn even ondemocratisch als hun slachtoffers en ook in EUROPA waar het in feite op neer komt de niet-verkozenen een levenslange rijkelijk loon onbelast te laten genieten en dit met medewerking van het grote geld achte de schermen en ten koste van de hardwerkende mens!
 • Paul Verdonck

  1 week geleden
  Trump had nooit president mogen worden. Zo rap mogelijk weg deze gek.
 • Jurgen Latet

  1 week geleden
  Dit gaat de ondergang beteken niet nu maar op termijn er zijn er hier die denken dat hun gedachten goed bovennalles staat en daar moet alles voor wijken we zullen zien waar dit op uit draaid.
 • frank mallentjer

  1 week geleden
  Zeer goed nadenken alvorens domme dingen te doen. De sfeer is nu al zeer gespannen, en Trump zijn termijn zit er zo goed als op. Door de boel te willen versnellen ga je de gemoederen nog meer verhitten. Pelosi moet dan beseffen dat zij her was die het vuur extra brandstof gaf met alle gevolgen Van dien.
 1. LIVE. Clintons en Obama’s aangekomen in Capitool - Bommelding in Hooggerechtshof
  Play

  LIVE. Clintons en Obama’s aangekomen in Capitool - Bommelding in Hoogge­rechts­hof

  Joe Biden legt vandaag in Washington D.C. de eed af als de 46ste president van de Verenigde Staten. De inauguratie vindt plaats onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden omdat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren. Donald Trump zal niet aanwezig zijn op de eedaflegging en breekt zo een jarenlange traditie. Hij heeft intussen officieel het Witte Huis verlaten. Volg hier alle plechtigheden op de voet.
 1. Gevecht tussen tijgerzussen levert spectaculaire beelden op
  Play

  Gevecht tussen tijgerzus­sen levert spectacu­lai­re beelden op

 2. Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen
  Play

  Politie zet grote middelen in om trucker wakker te krijgen